Av Peter Jakobsson
På mathantverks-SM som nyligen avgjordes i Växjö deltog Lindegrens i Sinap med fyra produkter. Två av dessa lyckades kamma hem silvermedaljer i kategorin charkuterier.
– Det är ett hedersomnämnande, säger David Lindegren.
Det var hela 10 år sedan Lindegrens var med och tävlade i mathantverks-SM senast men nu var det dag.
– Vi har gjort en liten nysatsning på charkuterier och känt att kvalitén blivit bättre och bättre. Därför kände vi att det var motiverat att ställa upp nu med de fina produkterna vi lyckats ta fram och det gick ju bra, säger David Lindegren.
På tävlingen lyckades Lindegrens ta hem dubbla silvermedaljer. Både den lufttorkade skinkan samt salamin prisades med näst högsta medaljnivån. Tilläggas ska att det var inga produkter som fick guldmedaljer i de kategorierna så de är en av de bästa i Sverige.
– Vi är nöjda även om vi har mer att önska, säger David som är lite av en perfektionist när det kommer till charken.
Att göra en perfekt lufttorkad skinka tar väldigt lång tid. Lindegrens var nära perfektion när deras skinka vann silver på mathantverks SM. Foto: Peter Jakobsson
Att göra en salami från grunden är en konst och något som tar tid och tålamod att få perfekt. Lindegrens korv imponerade på den kräsna och kunniga juryn.
– Smak och doft är jätteviktigt sen ska den vara snyggt stoppad, det ska inte finnas några luftfickor. Korven ska även vara vacker och ha en fin knytning. På korvens exteriör fick vi full pott och nästan fullt på smaken så det var väldigt nära guldmedalj.
Det var även snubblande nära ett guld också för den lufttorkade skinkan.
– Smaken var jättebra och det är ju det viktigaste men sen är torkningen en konst. Skinkan vi tävlade med har lagrats i 18 månader men kanske hade den blivit ännu lite bättre om den hade fått några månader till. Då hade den kanske nått upp till guldnivån på alla parametrar.
David Lindegren tittar till torkade skinkor som snart är klara för att bli benas ur och förpackas. Foto: Peter Jakobsson
På David låter det nu som att det är en jakt på de sista detaljerna för att nå fullständig perfektion.
– Att ta silver är vi nöjda med men det sporrar oss att få till det sista också så vi kan ta guldmedalj. Vi har fått blodad tand för att tävla med produkterna.
David vill gärna påpeka att det är ett teamwork att få fram bra produkter som tar lång tid att förädla.
– Jag håller i djurhållningen och det runt slakten sen är det även Dick, Fredrik och Pierre som ser till att vi i slutändan får fram så bra produkter, avslutar David.