BJÄRE 2022-05-02 KL. 06:00

Litteraturrunda med stopp i Förslöv

Av Peter Jakobsson

Det är nu tionde året som Litteraturrundan arrangeras i Skåne. För tredje gången är författaren och förläggaren Ingmar Simonsson i Förslöv med och detta blir hans första gång utan att pandemin försvårar. Nu välkomnar han alla in till samtal om litteratur.

Litteraturrunda med stopp i Förslöv
Författaren och förläggaren Ingmar Simonsson bjuder in till diskussioner om litteratur under litteraturrundan. Foto: Peter Jakobsson

Syftet med litteraturrundan är att ta vara på det intresse som finns för det skrivna ordet, öka läslusten och stimulera litteraturintresset genom möten med författare och läsare/publik. Litteraturrundan omfattar hela Skåne och vänder sig till alla människor oavsett ålder, kön och etnisk bakgrund.

Litteraturrundan 2022 går av stapeln 7 och 8 maj. Flest deltagande författare finns i södra Skåne där Björn Ranelid är stora dragplåstret. En författare som är med och öppnar upp till besök är Ingmar Simonsson i Förslöv som är med för tredje gången.
– Detta blir första litteraturrundan jag med i när det inte är restriktioner på grund av covid så det blir kul att kunna ta emot fler, säger Ingmar.

Ingmar Simonsson driver även ett bokförlag. Tidigare var förlaget verksamt i Stockholm men nu har Ingmar flyttat hem hela verksamheten till villan i Förslöv.
– I Stockholm satt vi på tre trappor utan hiss, det var bökigt. Nu har jag allt nära och bra, säger Ingmar.

I förlaget har Ingmar över 70 titlar som han gärna diskuterar med besökare på litteraturrundan. Några böcker är helt nya för i år. En av de nyaste är tonsättaren Leo Nilssons bok ”Musikens aforismer”. Där har han sammanställt över 500 musikaforismer.
– Han bodde i Förslöv förr men bor nu i Torekov. Han kommer till mig klockan 14 både lördagen och söndagen för att presentera och diskutera boken med besökarna, berättar Ingmar.

Vilka är det du tycker ska komma på litteraturrunda?
– Alla som är intresserade av litteratur, musik, konst, poesi. Alla som är intresserade av riktiga böcker helt enkelt, säger Ingmar.

Besökare till Ingmar behöver inte stressa.
– Man får gärna sätta sig och läsa en stund. Det finns gott om platser både inne och ute. Hoppas det blir bra väder, säger Ingmar.

Mer information om Litteraturrundan finns på internet.