Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-08-26 KL. 09:02

Litteraturrundan gör stopp i Förslöv

Litteraturrundan gör stopp i Förslöv

För åttonde året arrangeras Litteraturrundan i Skåne där författare bjuder in till sina hem eller skrivarstugor. Tidigare har den nordligaste deltagaren varit i Höganäs men i år är det en författare och förläggare i Förslöv som är med.

Litteraturrundan 2020 skulle ägt rum första helgen i maj månad men flyttades till första helgen i september på grund av Coronaviruset.

I vanliga fall lockas man ur huse ett par gånger varje år då det arrangeras en ”Litteraturrunda” på våren där författare bjuder in till ett litterärt samtal hemma hos sig och ett eller två evenemang på senhösten där författare kommer samman på en officiell scen och presenterar sig och sina texter.

Syftet är att ta vara på det intresse som finns för det skrivna ordet, öka läslusten och stimulera litteraturintresset genom möten med författare och läsare/publik. Litteraturrundan omfattar hela Skåne och vänder sig till alla människor oavsett ålder, kön och etnisk bakgrund.

I år är det ett tjugotal författare som deltar. De flesta i södra Skåne. För första gången är Ingmar Simonsson, som håller till i Förslöv, med på rundan. Ingmar är verksam som poet, fackboksförfattare, prosaist/berättare, barnboksförfattare, dramatiker, översättare och ungdomsboksförfattare. Dessutom driver han förlaget Themis Förlag.
– Themis är den oföränderliga rättsordningens gudinna i grekisk religion.

Ingmar har bland annat gett ut fem pjäser: “Hundrundan i Vanadislunden”, romanen “Avgiftad?” och ungdomsromanen: “Tarzan till nästa söndag”. Boken om “Norrvikens Trädgårdar” (foto: Dan Rosenholm) blev Nominerad till Årets Trädgårdsbok 2015.

Ingmar har även tolkat mycket poesi.
– Mitt största tolkningsarbete kom ut 2009 och var Wallace Stevens: “Klippan och andra dikter” som innehåller dikter från alla Stevens diktsamlingar. När Sören Kierkegaard fyllde 200 år (2013) gav jag ut en bok om hans liv och verk: “Människans möjligheter – enligt Kierkegaard”.

Om man besöker Ingmar på Litteraturrundan berättar han gärna mer om böckerna han skrivit och gett ut.

För mer info sök på internet efter Litteraturrundan.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON