BJÄRE 2022-11-30 KL. 15:00

Ljus, musik, eldshow och väsen på Norrviken

Av Peter Jakobsson

Det blir nu femte året som Norrviken arrangerar sitt vinterevenemang som lockar tusentals besökare till parken. En populär tillställning som vuxit år för år. Nu åter utan pandemirestriktioner och med fokus på gemenskap.

Ljus, musik, eldshow och väsen på Norrviken
Ingrid Lövkrona Ljunggren har som evenemangsansvarig på Norrviken planerat vinterns evenemang under en längre tid. I år utlovas oväntade upplevelser för besökarna. Foto: Peter Jakobsson

Temat för vintern på Norrviken är värme, hopp och ljus vilket avspeglas i de installationerna som skapats i parken. Det finns ljus, musik, eldshow och lokalproducerad mat. I parken kommer det dyka upp glittrande väsen som överraskar gästerna och skapar magi. I Erikshus kan man uppleva doften av skog och gran under stjärnhimlen. De yngsta besökarna kan lämna sina önskelistor till tomten som finns i parken.
– Våra ledord är nu värme, hopp och ljus. Med tanke på två år med pandemi där folk skulle hålla avstånd så vill vi nu fokusera på gemenskap och att vara tillsammans. Hur detta ter sig i parken kommer besökarna att se när de kommer, säger Ingrid Lövkrona Ljunggren, evenemangsansvarig på Norrviken.

Ett populärt inslag på evenemanget är eldshowen som går av stapeln en gång per slot-tid, det vill säga två gånger per dag.
– Nu har vi flyttat eldshowen till framför villan så det ska vara lättare för många att se den bra, säger Ingrid.

Parkens ljusinstallationer är anpassad för att vara extrafin när marken är snöbelagd. Någon vecka innan öppning fick Norrviken och hela Bjäre känna på några dagar med snö. Till öppningen av Vinter på Norrviken är det åter barmark.
– Vi hoppas på att det kommer lite snö under veckorna vi håller öppet med detta, förklarar Ingrid.


Det blir eldshow två gånger per dag så besökare på alla slot-tider får möjlighet att se det. Foto: Norrviken


De första åren som Norrviken hade vinterarrangemanget så var det väldigt mycket folk som besökte trädgården samtidigt. Under pandemin fick de införa olika slot-tider för att begränsa antalet personer i parken. Detta blev en lyckad sak för alla. Besöken blev mer utspridda över dagarna och timmarna vilket bidrog till en bättre upplevelse. Förköp av biljetter med speciell besökstid är därför kvar.

Evenemanget har vuxit i popularitet och i år väntas minst lika många besökare som förra året.
– Vi tar in runt 1 500 personer per slottid. Detta för att alla besökare ska få en så bra upplevelse som möjligt utan trängsel. Totalt tror vi på cirka 16 000 besökare under de tre veckorna, berättar Ingrid och tillägger:
– Vi vill att man ska bli överraskad när man kommer så det finns saker vi inte berättat för någon än. Det kommer bli lite oväntade upplevelser, berättar Ingrid och är lite hemlig.

Norrviken jobbar med att all teknik ska vara utvald från ett miljö-, energi- och hållbarhetsperspektiv.
– I armaturer används LED-belysning i så stor utsträckning som möjligt och med teknikleverantörer från närområdet främjas lokal produktion.


Vinter på Norrviken pågår 30 november till 18 december. Foto: Norrviken


Evenemanget är i år en vecka senare än tidigare år. Anledningen är att komma närmare julen.
– Vi hoppas få besökare som kommer när de gått på sin julledighet. Därför ville vi hålla på till nära inpå jul, förklarar Ingrid.

Vinter på Norrviken pågår 30 november till 18 december och är öppet onsdag till söndag från 15 till 21. Butik, restaurang, café och Ravinen håller öppet under Vinter på Norrviken.