Av Peter Jakobsson
När nobelfestligheterna var över fick Fredrik Beskow, som gör Beskows drycker, en glad överraskning. Det var hans dryck VY Päron & Körsbär som serverades som det alkoholfria alternativet till huvudrätten på nobelmiddagen.
– Lite av ett mål som nu är uppfyllt, medger bryggmästaren.
En av världens mest omtalade middagar är nobelmiddagen med 1300 gäster i Stockholms stadshus varje år den 10 december. Det är alltid mycket hysch hysch kring vad som ska serveras och de utvalda kockarna får stjärnstatus. En lyxig och unik trerätters serveras och till det utvalda drycker.
Fredrik Beskow i Båstad har i många år jobbat med alkoholfria drycker under namnet Beskows. Efter festligheterna var över i Blå hallen fick han ett glatt besked. Beskows VY Päron & Körsbär hade serverats som det alkoholfria alternativet till varmrätten på nobelmiddagen.
– Fantastiskt! Det är praktiskt taget omöjligt att försöka lobba sig in till nobelmiddagen med sina produkter och råvaror. Jag visste inget och fick reda på att de serverade mina drycker först efter middagen hade varit, berättar Fredrik.
Beskows drycker är förfinade genom många år och har en starkt lokal anknytning.
– Mitt långsiktiga mål, med att göra lokala hantverksdrycker i världsklass, var att de skulle nå Sveriges bästa krogar och även nobelbanketten. Det är kanske ett kaxigt mål men jag har jobbat hårt för det. Sedan en tid finns mina drycker på många finkrogar och nu plockades de upp till nobelmiddagen vilket är väldigt roligt, säger Fredrik.
Varmrätten på nobelmiddagen var: Quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Till detta serverades en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.
– Min dryck VY med päron och körsbär är en av tre röda utpräglade matdrycker som jag gör. Den är en ganska lätt dryck med en bra fruktighet och struktur som passar bra till kycklingen som de serverade till varmrätt.
Beskows dryck VY Päron & Körsbär serverades som alkoholfria alternativet på nobelmiddagen. Foto: Peter Jakobsson
Hur mycket gick det åt?
– Det vet jag faktiskt inte, det var inte så att de hade lagt en speciell beställning från mig utan de hade väl köpt via mina återförsäljare och andra som haft drycken, kanske någon av krogarna. Allt är så hemligt kring nobelmiddagen, berättar Fredrik.
Beskow lägger stor vikt vid att använda lokala råvaror till dryckerna. Till just denna sort är dock körsbären inte lokala.
– De kommer från Sjællands Odde i Danmark då de inte odlas alls här i Skåne. Det är ett kolsvart körsbär som är fullpackat med smak och passar bra till dryck. Jag köper de där och tar till Bjäre och sen pressas de hos Thora vingård. Päronen till drycken är från Kattvik, förklarar Fredrik.
Passar drycken till julmat?
– Det är svårt med julmaten då den är ganska mäktig och full av olika smaker. VY päron & körsbär passar bättre till lite lättare mat. Men man kan faktiskt värma drycken lite och ha som ett alternativ till glöggen om man vill.
Till nyårsmiddagen?
– Där passar det bättre då nyår brukar ha lite elegantare mat än julbordet. Men till rött kött passar min dryck VY Vild & Blå som är den med mest taniner och passar bra som alternativ till rödvin.
Beskows drycker säljs på i lite olika butiker på Bjäre. Fredrik är i nuläget osäker på om just sorten VY Päron & Körsbär finns kvar på hyllorna.
– Man kan då fråga efter den så ska jag se till att leverera, lovar Fredrik.
Vid fotograferingen så hade Fredrik bara flaskor med engelsk text vilket har en förklaring.
– Just denna dryck finns på Aquavit i New York och detta är flaskor gjorda för export, förklarar Fredrik.