BJÄRE 2022-09-17 KL. 11:02

Lokal röst om Annie Lööf: ”Har haft en väldigt tuff situation”

Av Peter Jakobsson

I över elva år har Annie Lööf varit partiledare för Centerpartiet. Nu har hon annonserat att hon kliver av som partiledare. Ett dåligt valresultat och ett jobb som är mycket krävande lämnas nu över till en ny förmåga. Vem det blir återstår att se.

Lokal röst om Annie Lööf: ”Har haft en väldigt tuff situation”
Annie Lööf slutar som Centerpaarrtiets paartiledare efter elva år. Foto: Centerpartiet/pressbild

En lokal centerpartist som träffat Annie Lööf många gånger är Ebba Krumlinde.
– Jag var med i Åre när hon valdes till partiledare 2011. Då jobbade jag som politisk sekreterare i Stockholm och var precis ny medlem i centerkvinnorna. Det var till stor del Annie som gjorde att jag gick med i partiet, berättar Ebba.
– I C-kvinnornas förbundsstyrelse har vi haft en bra dialog med Annie. Senast vi träffades var i våras när jag avgick som förbundsledamot. Annie har även varit i Båstad vid tillfällen.

Vad tycker du om henne?
– Hon är en fantastisk partiledare, lyhörd för oss i rörelsen. När Annie blev partiledare låg C lågt och Annie hade uppdraget att göra partiet tydligare med var det står. Det har hon gjort med bravur. Nu vet nog de flesta att vi står för grön liberalism och ser människor som tillgångar.
– Sen har Annie haft en väldigt tuff situation av flera anledningar. Jag blev inte förvånad att hon avgick nu. Hon har utstått omänskliga saker. Hot, hat, och säkert många saker som vi i allmänheten inte fått reda på. Men jag blev ledsen att hon avgick. Hon kommer vara saknad.

Vad tycker du om tidpunkten hon väljer att lämna?
– Förståeligt och förnuftigt. Hon ville genomföra valet och nu vill hon nu ge tid till nästa partiledare att ta vidare partiet.


Ebba Krumlinde har träffat Annie Lööf många gånger och har bara positivt att säga om henne. Foto: Mette Ottosson.


Vem tror du efterträder henne?
– Det finns många kompetenta kandidater. Ju mer jag tänker på det ju fler ser jag möjliga. Hoppas att partiledarvalet även denna gång blir en transparant process som blir grundad i medlemskåren. Vem som väljs blir intressant att se. Det finns både män och kvinnor som kan göra det galant, säger Ebba Krumlinde.