Klik venligst
BJÄRE 2023-11-06 KL. 11:57

Löparfest på Bjäre när Kullamannen avgjordes

Av Peter Jakobsson

Det var löparfest i Båstad när årets upplaga av Kullmannen gick av stapeln. Loppet som har flera olika distanser hade för första gången målet i Båstad och starten i Höganäs. Tidigare har löparna sprungit åt andra hållet.

Löparfest på Bjäre när Kullamannen avgjordes
Vinnare i långa 100-milesloppet blev svenske Jakob Åberg på herrsidan och fiska Johanna Anttila på damsidan. Foto: Kullmannen

Löparna på de långa distanserna, 100 miles och 100 kilometer startade på fredagskvällen i Höganäs och gick i mål under lördagen i Båstad. Loppet är en rejäl utmaning med många höjdmeter och höstvädret gjorde det blött och bitvis lerigt.

Under lördagen kom de tappra löparna som fullföljde sträckorna till målgången i Båstad.

Snabbast av alla på 100 miles (161 kilometer) var svensken Jakob Åberg som kom i mål efter 14 timmar och 59 minuter.

Vid målgången var det en glad Jacob Åberg som såg otroligt fräsch ut med tanke på bedriften.

– Det flöt på ganska bra, jag hade bestämt mig för att ta det ganska lugnt i de brantare etapperna för att ha energi kvar till de plattare sträckorna. Jag tror jag genomförde min taktik ganska bra, sa Jakob i segerintervjun.

Även de snabbaste löparna tillbringar lång tid ut i spåret.

– När man springer själv så länge så hinner man tänka på väldigt mycket. Men jag fokuserade hela tiden på nästa station och tog en bit i taget, förklarade Jakob.

Banan som till största delen gick utmed kusten på Kullahalvön och Bjäre uppskattades av deltagarna.

– Jag gillar den och jag har sprungit på Bjäre förr. Det hela var väldigt välorganiserat, sa Jakob och fick sedan fortsätta fira segern.

Loppen gick i varierande terräng längs kusten. Foto: Kullamannen

På damsidan var det flera löpare som öppnade hårt för att slåss om medaljerna. Segertippade finskan Johanna Anttila gick ut hårt, behöll ledningen loppet igenom, och gick i mål med mer än en timmes marginal till Emelie Eklöf som tog andraplatsen.

– Hade ett mål att klara av ett 100 mileslopp och att vinna ett UTMB World series-race, nu gjorde jag båda på en gång, förklarade Johanna Anttila efter segern.

Men det ingen dans på rosor för henne att klara av den långa sträckan.

– Det var ett riktigt tungt lopp men jag hade ett bra flyt och klarade av det, sa Johanna stolt.

Det kortare 50-kilometersloppet Kullamannen Sibirien Ultra gick helt och hållet på Bjärehalvön och hade både start och målgång i Båstad på lördagen. 461 löpare deltog och vinnare i damklassen blev norskan Yngvild Kaspersen, som var segertippad sedan innan.

– Under en stor del av loppet var det lite utmanande för mig då jag inte hade det bästa greppet på det hala underlaget. Men över lag var det okej, sa en glad Yngvild efter målgången.

Segertippade norskan Yngvild Kaspersen vann damklassen i 50-kilometersloppet. Foto: Kullmannen/Ian Corless

Det blev norskt i toppen även i herrklassen, med Stian Dahl Sommerseth på tiden 3:51.

– Loppet var fantastiskt men väldigt tufft. Jag lyckades hålla ett stadigt bra tempo och drog ifrån på slutet, sa Stian i segerintervjun.

Stian Dahl Sommerseth från Norge vann herrklassen i 50-kilometersloppet. Foto: Kullmannen/Ian Corless

Kullamannen Sibirien Ultra 50k gick helt och hållet på Bjärehalvön och hade både start och målgång i Båstad. Foto: Kullamannen