BJÄRE 2023-05-30 KL. 11:30

LSS-deltagare drog till havs

Av Carina Nilsson

Ett trettiotal personer med funktionsvariation gav sig ut på sälsafari under måndagen, tillsammans med personal från kommunen.

LSS-deltagare drog till havs
Deltagarna fick en härlig dag till havs med sol och lagom vind undre sälsafarin. Foto: Båstads kommun

Vädret kunde inte ha varit bättre när den gamla träbåten Nanny stävade ut från Torekov i måndags förmiddag. Sol, klarblå himmel med god sikt och bara lite lagom vind. Målet var att kunna kika på sälarna som brukar vila och sola sig på klipporna i närheten av Hallands Väderö.

Ingrid Pettersson, som är samordnare för kommunens förebyggande hälsoarbete och för personer med funktionsvariation, hade tagit initiativ till utflykten.

– De som omfattas av LSS och daglig verksamhet är en tyst målgrupp som inte är så bra på att tala för sig. Men vi försöker att jobba med olika aktiviteter för dem. Vi har bland annat fått i gång bowling, padel och en filmklubb. Nu kommer det också att vara fiske vid Öresjön. Det behövs och det är väldigt tacksamt att göra något eftersom man får så otroligt mycket glädje tillbaka, säger hon.

Ingrid brukar själv vara mycket ute med båt och har sett sälar runt Väderön flera gånger. och tänkte att det kunde vara en trevlig utflykt för gruppen som omfattas av LSS.


Andreas hade med sig kikaren för att spana efter säl. Foto: Båstads kommun


– Jag tänkte att det kunde vara en rolig utflykt och hörde mig för lite med Nils Möller på Väderötrafiken. Han trodde att det skulle gå bra med Nanny, den gamla fiskebåten, för att det skulle vara enkelt att få ombord rullstolar och rullatorer. Man sitter också bra – alla kan känna havsvinden och ser bra om det dyker upp någon säl, säger Ingrid.

Maja Welander var en av dem som följde med på utflykten.

– Min familj har en båt så jag är van och gillar att vara ute på havet. Förra sommaren åkte vi till Väderön med hela familjen flera gånger och man kan se en massa sälar, säger hon.

Även måndagens tur bjöd på en härlig naturupplevelse för deltagarna. De fick se många sälar.

– Några låg och vilade på skären och en del tittade nyfiket upp ur vattnet. När vi kom tillbaka avslutade vi med fika på kajen. Jag tror och hoppas att deltagarna var väldigt nöjda, säger Ingrid Pettersson.


Maja Welander åker ofta båt med familjen men såg fram emot att få åka på sälsafari. Foto: Carina Nilsson