BJÄRE 2022-09-20 KL. 06:00

Luktfritt dass ska rädda nödiga vandrare

Av Carina Nilsson

Det är ont om toaletter längs Skåneleden i Båstad. Nu vill kommunen sätta upp ett utedass som är helt oberoende av el, som inte luktar och som bara behöver tömmas en gång om året.

Luktfritt dass ska rädda nödiga vandrare
Utedasset som Båstads kommun vill sätta upp intill Skåneleden är en miljövänlig nästan luktfri toalett enligt företaget Alltoa som säljer dem i Sverige och Norge. Foto: Alltoa

För den som vill vandra längs Skåneleden mellan Båstad och Hovs hallar gäller det att kunna knipa. När man har lämnat Båstad finns det nämligen ingen toalett på hela sträckan till Hovs hallar.

Kommunen vill nu råda bot på det berättar Johan Mårtensson som är naturvårdsförvaltare på Båstads kommun.

– För några år sedan var vi tvungna att riva vindskyddet på Knösen och förlorade då både vindskydd, vatten och toalett. Det gjorde att det nu är väldigt långt mellan toaletterna, säger han.

Kommunen har ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen för att få sätta upp en ny toalett på parkeringen vid naturreservatet Englandsdahl, som ligger på kommunal mark.

– Toaletten kommer att vara tillgänglig för både allmänhet och vandrare. Eftersom det är ett naturreservat så vill vi inte att folk gör sina behov i naturen, och det är en väldigt lång vandringssträcka där vi idag saknar en toalett, säger Johan Mårtensson.

Toaletten som ska sättas upp är inte vilket dass som helst. Det är ett modernt utedass som varken kräver el, vatten eller avlopp. Toaletterna tillverkas i Frankrike och säljs av företaget Alltoa i Sverige.Toaletterna har ett modernt system med luftgenomströmning gör att dassen blir så gott som luktfria.

Toaletten bygger på att man separerar kiss och bajs. Tack vare syresättningen sker det en förbränning som gör att det blir nästan inga rester alls.

– Det är som en mulltoa, fast bättre. För oss blir den stora fördelen att det blir mycket mindre att sköta. Toaletten ska i bästa fall bara behöva tömmas en gång per år, vilket sparar mycket arbete för oss. Det kommer dock inte att finnas vatten, vi får se hur vi löser det, säger Johan Mårtensson.

Toaletten kostar cirka 100 000 kronor. Om allt går i lås och toaletten håller vad den lovar kan kommunen komma att köpa in fler.

– Vi vet att Torekovs golfklubb har en likadan toalett som de är väldigt nöjda med. Nu väntar vi på tillstånd från länsstyrelsen, bygglov med mera. Men om allt fungerar som vi har tänkt så vill vi förstås byta ut fler toaletter på sikt, säger Johan Mårtensson.