BJÄRE 2023-10-27 KL. 15:03

Lustfyllt på nya utställningen

Av Peter Jakobsson

På nästa utställning i Båstad Bjäres Konstförenings regi i bilioteksgalleriet är det multikonstnären Susanna Jönsson som står för skapandet. Tavlor och skulpturer samsas i en lustfylld utställning.

Lustfyllt på nya utställningen
Susanne Jönsson visar sin konst på biblioteksgalleriet tilll den 22 november. Foto: Peter Jakobsson

– Jag gör väldigt olika konst, sånt som faller mig in, säger Susanne och stålar av glädje när utställningen håller på att hängas upp.

Till galleriet har Susanne tagit både nyare och äldre verk. Det är Susannes tolkningar av både natur och vardagssituationer.

– Det skiftar ganska rejält på väggarna och det avspeglar ofta sånt som jag har varit med om eller intryck från resor. Sånt som fångat mig, förklarar Susanne.

Susanne Jönssons konst är varierande. Foto: Peter Jakobsson

Tavlorna är akryl målat direkt på trä.

– Jag målar ofta flera versioner på varandra innan jag känner att en tavla är klar, berättar Susanne.

Susannes tavlor med vardagsmotiv kallar hon för ”vardag var dag” och det är avbildade vardagssituationer med rum eller dukade bord med en enkel kaffekopp och liknande.

Tavla signerad Susanne Jönsson. Foto: Peter Jakobsson

På utställningen visar Susanne även upp en annan typ av konst som hon sysslar med, nämligen skulpturer. I ett skåp står fantasifulla hundskulpturer.

– Jag har länge gjort ”dansedamer” som är kvinnor som dansar gjorda av pinnar. Men jag tröttnade lite på att göra damerna så då har jag börjat göra hundar i stället. Men det ska inte föreställa riktiga hundar utan fantasi-gatukorsningar, gärna lite tokiga, säger Susanne.

Hundar gjorda av Susanne Jönsson. Foto: Peter Jakobsson

Liksom dansedamerna är hundarna gjorda av pinnar och gips som sedan målas.

– Det är inga leksaker utan ren prydnad, förklarar Susanne.

Hundarna sneglar på betraktaren med olika yttryck.

– Hundar är så kloka och känner på sig hur vi människor mår. De visar så mycket känslor och det syns i mina hundar, säger Susanne.

Hundar gjorda av Susanne Jönsson. Foto: Peter Jakobsson

Sammantaget ger utställningen en känsla av lustfullhet som även är den känslan som konstnären utstrålar under intervjun.

Egentligen skulle det varit en annan konstnär på denna den sista konstnärsutställningen för året i galleriet men den konstnären fick förhinder och då kom Susanne på tal.

– Vi såg Susannes konst på Össjö Gård i somras och fick då upp ögonen för henne. Som tur är för oss så kunde hon ställa upp på kort varsel, förklarar Gunilla Lundberg från Båstad Bjäre Konstförening.

Utställningen pågår från 28 oktober till 22 november och har öppet under bibliotekets öppettider.

Vernissage 28 oktober klockan 11-13 där konstnären intervjuas på plats.