Klik venligst
BJÄRE 2023-01-23 KL. 10:40

Lyckades få 60 000 Euro till IT-projekt med förskolan

Av Peter Jakobsson

Med den oräddes entusiasm satte Lena Ljungström samman en internationell grupp som formade ett projekt för att främja IT på förskolor och över landsgränser. Projektet blir nu verklighet sedan EU beviljat 60 000 euro i bidrag.
– Helt fantastiskt, nu kan vi börja jobba, säger Lena.

Lyckades få 60 000 Euro till IT-projekt med förskolan
Lena Ljungström skapade det internationella projektet "Keep IT simple" som fått 60 000 euro i EU-bidrag. Foto: Peter Jakobsson

Projektidén har Lena Ljungström, som jobbar på Lyckans förskola i Båstad, haft under flera år. Tillsammans med en önskan av att få möjlighet att jobba internationellt och med IT formades det som nu ska bli av.
– 2017 beslutade den svenska regeringen att Sverige skulle bli bäst i världen på digitaliseringsstrategier. Det har funnits i mitt huvud sedan jag läste det, berättar Lena Ljungström och fortsätter.
– Vi har jättemycket bra digitala verktyg idag, men vi har liksom inga strategier för hur vi ska jobba med det. När börjar man med det och vad passar bäst?

Lena påpekar att det i LPFÖ 18 (Läroplan för förskolan) finns med att det på förskolan ska undervisas i det digitala.
– Det har ju funnits med i många år nu men jag tycker inte det finns några bra strategier för hur vi jobbar och vad det är vi har för verktyg som vi ska använda.

Idén Lena fick var att göra en strategi så att man har lite bättre ordning på saker och ting. Ett sätt att jobba medvetet med barnen för att förbereda och lära dem så mycket som möjligt om den digitala världen de växer upp i.

Hösten 2021 tipsade Lenas chef Elisabeth Enoksson om ett kontaktseminarium i Tallin som hon tyckte Lena skulle deltaga på.
– Eftersom det var pandemi så blev det två dagars digital konferens men jag skapade bra kontakter, konstaterar Lena.


Lena Ljungström har lagt mycket tid på digitala möten och på att skriva projektbeskrivning. Foto: Peter Jakobsson


Lena kom då i kontakt med Joke och Lies från Belgien och Emilia från Portugal. Tillsammans ville de skapa ett projekt utifrån Lenas idéer. De beslutade sig för att söka EU-pengar för att kunna genomföra det.

Sedan blev det ett antal digitala informationsträffar med olika myndigheter och aktörer. Lena ansökte om pengar till en förberedande träff med de andra i projektet.
– Jag fick dessa pengar och var i Bryssel i juni 2022 där vi påbörjade arbetet med ansökan om EU-bidraget.

Ansökan blev klar i oktober, strax innan deadlinen, och består av en detaljerad projektbeskrivning. På 43 sidor beskrivs projektet på engelska som en expertgrupp utsedd av EU granskade noggrant.
– Vi var lite djärva och ansökte om maxbeloppet. Strax innan jul fick vi beskedet att projektet beviljades 60 000 euro! Helt fantastiskt! Vi blev mycket glada, säger Lena.


Projektbeskrivningen som föll i god jord hus EUs expertpanel är på 43 sidor. En utmaning bara att få ihop den. Nu börjar projektet på riktigt. Foto: Peter Jakobsson


Senare fick de veta att deras projekt var det enda av 23 i samma grupp som fick ”approval”.
– Otroligt att vi som inte hade någon erfarenhet av såna här projekt och ansökningar lyckades så bra, konstaterar Lena.

Projektet som nu blir av heter ”Keep IT simple” och handlar grovt om att arbeta fram digitaliseringsstrategier för barn 3 - 12 år. Tillsammans med personerna i Belgien och Portugal ska Lena jobba med detta under två år. Första avstampet blir att Lena och Catharina Jensen från förskolan åka till Belgien i mars och träffa de andra i projektgruppen.
– I maj ska vi till Portugal på träff och i oktober kommer de till oss. Däremellan kommer vi jobba och träffas digitalt, förklarar Lena.

Nu när det verkligen sjunkit in för Lena att de fick de stora bidraget och att projektet verkligen blir av så kommer känslorna.
– Jag är jätte, jätteglad! Det är lite overkligt men jag är även lite mallig och stolt. Bland annat för att jag vet att i de stora kommunerna, med mycket mer muskler, så sitter avdelad personal som är experter och gör liknande ansökningar. Och vi lyckades på första gången utan att ha någon egentlig erfarenhet eller expertis om det, säger Lena stolt.

Lena lovar att fortsätta berätta hur projektet fortlöper framöver och hon hoppas även att det kanske kunde bli någon typ av invigning för projektet. Om detta får vi återkomma.