BJÄRE 2025-05-08 KL. 09:20

Måltidschefen: Inga beslut är tagna än

Av Carina Nilsson

– Det finns inga beslut tagna om förändringen av köken, det är ett alternativ som vi utreder, men jag tror att det skulle minska vår sårbarhet vad gäller bemanningen, säger Susanna Bengtsson som är måltids- och lokalvårdschef i Båstads kommun.

Måltidschefen: Inga beslut är tagna än
Måltidschef Susanna Bengtsson menar att det blir enklare att lösa sjukfrånvaro och vab om köken på Skogsliden och Strandängsskolan finns på samma plats. Foto: Arkiv

Susanna Bengtsson bekräftar att det pågår diskussioner om kommunens kök efter att en konsult gjorde en extern översyn av måltidsverksamheten 2023.

– Det här är dock i ett tidigt skede och inga beslut är fattade. Men vi undersöker ett alternativ som innebär att Skogslidens kök skulle kunna flytta in i det nya köket på Strandängsskolan, säger hon.

Sammanlagt har kommunen kök på 10 förskolor, fyra skolor och ett på Skogsliden för vård och omsorg.

– Äldreomsorgens kök är det som är i gång varje dag alla dagar om året. Ur mitt perspektiv så kan vi öka kvaliteten och minska sårbarheten vad gäller bemanning om vi skulle flytta Skogslidens kök till Strandängsskolan. Båstad är en liten kommun och vi ska kunna bemanna även högtider och semestrar, säger Susanna Bengtsson.

Hon tycker inte att det finns grund för farhågorna om att de äldre skulle få stryka på foten genom att maträtterna anpassas för att passa fler.

– Det handlar absolut inte om att tulla på kvaliteten, säger hon.

Susanna Bengtsson betonar att inom äldreomsorgen ska måltiden vara en av dagens höjdpunkter och ge igenkänning, som kalops eller dillkött, och det målet ska uppfyllas också i fortsättningen. Likaså målet om att barn och ungdomar ska serveras god mat som är näringsriktig, hälsosam och hållbar.

– Det är två helt olika mål, men vi ska kunna leverera vällagad mat till båda grupperna och det tror jag att vi kan eftersom vi har så duktiga och professionella medarbetare i våra kök. Under Strandängsskolans ombyggnad har kockar och måltidsbiträden fått jobba i köket på Bjäre skola och man har klarat att leverera 1300 portioner per dag, vilket är långt mer än vad köket är planerat för, säger Susanna.

Susanna Bengtsson säger att det sker en kontinuerlig avstämning och dialog med personalen.

– Men vi tror inte att det kommer att bli sämre utan ett eget kök för äldreomsorgen. Tvärtom tror jag att vi kan höja kvaliteten genom att hinna göra det lilla extra och laga mer mat från grunden.