Klik venligst
BJÄRE 2023-09-27 KL. 11:10

”Många är väldigt glada att vi öppnat”

Av Peter Jakobsson

För drygt en vecka sedan kom det upp en ny skylt på stationshuset vid Båstad tågstation. Med det tydliga budskapet ”Båstad C Stationscafé” är det ingen fråga om vilken verksamhet som nu återkommit till vänthallen. Måndag till fredag finns nu Fransisco bakom disken för att servera resenärer god kaffe och annat tilltugg.

”Många är väldigt glada att vi öppnat”
Fransisco Vastenman driver Stationscaféet som öppnat vid Båstads tågstation. Nu kan resenärer köpa sig kaffe och fika medan de väntar på tåget. Blir det bråttom är det bara ta med kaffet till tåget. Foto: Peter Jakobsson

Francisco Urrutia Vastenman har sysslat med många saker under arbetslivet. Han är utbildad reklamare, har haft eget taxiåkeri under TopCab samt jobbat en del som kock. Nu har han gett sig in i cafébranschen när han öppnat café i väntsalen vid Båstads tågstation.

– Jag vill kalla det för en espressobar där man också kan köpa en bulle, croissant, macka eller annat som passar, säger Francisco med ett leende.

Caféet öppnar tidigt på morgonen, redan klockan 7 finns det nygjorda mackor.

– Jag kommer innan klockan sex för att göra fyra till sex olika typer av smörgåsar. Sen öppnar jag strax innan sju, säger Francisco.

Utbudet består av kaffe, mackor, korv, bullar, criossanter och lite annat smått och gott. "Jag är lyhörd till vad det är kunderna efterfrågar" säger Fransisco som driver caféet. Foto: Peter Jakobsson

Än så länge har caféet öppet bara på vardagar till kockan 15 på eftermiddagen.

– Jag öppnar väldigt tidigt och kan inte ha öppet jättelånga dagar. Tidigare har jag ofta jobbat obekväma tider då andra är lediga men nu försöker jag hinna med det andra i livet också. Hämta barn på förskola och sånt.

Premiärdagen för caféet var på Stationsdagen då det var jippo runt stationsområdet.

– Då var det lång kö till caféet, jätteroligt att starta så, säger Francisco.

Utbudet på caféet är genomtänkt men kan komma att ändras.

– Jag vill sälja bra saker och det ska inte vara för dyrt. Här finns därför inte massa onödigt godis utan bättre saker att äta och så klart gör vi bra cappuccino, espresso och latte.

Vad går åt mest?

– Det är helt klart kaffe, mest cappuccino, säger Francisco samtidigt som det kommer nya kunder som snart ska med tåget.