Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-11-19 KL. 14:25

Många äventyr med cykel väntar för Lyckans förskola

Av Peter Jakobsson

För att kunna vidga sina vyer och bedriva verksamheten mer ute i naturen har Lyckans förskola i Båstad skaffat lådcyklar som är specialanpassade för förskolan. Med upp till sex barn i framskuffen tar de sig enkelt ut i omgivningarna.

Många äventyr med cykel väntar för Lyckans förskola

– Äntligen har de landat hos oss, säger Lena Ljungström när cyklarna lastades ut ur skåpbilen som kom med leveransen.

Tre nya lådcyklar med en passagerarlåda specialanpassad för små barn lastas ur en lastbil och pedagogerna som tar emot dem är förväntansfulla. Ett bra tillfälle att skapa ett litet jippo för att bryta vardagen. Cyklarna bepryddes med ballonger och några pedagoger hade klätt ut sig inför att visa upp cyklarna för barnen.
– Vi är först ut i Båstads kommun med såna här cyklar i verksamheten, berättar Lena.

Användningsområdena är många och flera idéer på vad de ska göra finns.
– Med de större barnen kommer vi cykla så de får visa var de bor. Då får de lära sig att visa vägen. Det filmas med GoPro-kamera så vi kan titta på det efteråt. Då lär de sig närmiljön, lär sig hitta och beskriva vägen. Vi kommer även att cykla runt i byn och vi kan ta lite längre utflykter än vi gjort innan eftersom de är eldrivna.

Barnen har hjälpt till med att rensa i förråden inför att cyklarna skulle komma.
– De var så duktiga på att hjälpa till. Det är ju viktigt cyklarna är inlåsta och förvars säkert.

Nyfikenheten bland barnen var stor och när några av pedagogerna skulle ta en premiärtur på cykelvägen utanför förskoleområdet stod barnen vid staketet med stor förväntan.
– Under en tid har vi pratat med barnen om att cyklarna ska komma. Det känns jättehärligt att de nu är här och vi kan fara ut på stan, säger Lena.


Barnen var nyfikna när pedagogerna kom med cyklarna.


Lådcykeln är specialgjord för just förskolor.
– I vanliga fall finns det plats för fyra barn i dem men nu är de omgjorda för mindre barn och då får man plats med sex. Tre barn på varje sida som alla har eget säkerhetsbälte, förklarar Per Ekestubbe från Cargobike som kom och levererade cyklarna till allas förtjusning.

Cykeln kan lasta 100 kilo och när den robusta cykeln är fullastad blir det ett tungt ekipage så elmotorn behövs verkligen för att framföra cykeln på ett enkelt och säkert sätt.

Med frontskuffen full med barn blir det ganska hög tyngdpunkt. Finns det inte risk att välta med cykeln?
– Man får ta det lite försiktigt i skarpa svängar. Jag har instruerat pedagogerna i hur de ska köra cykeln på rätt sätt, förklarar Per.

Det är en ganska stor investering som förskolan har gjort när de köper in tre dyra cyklar.
– Cyklarna har vi längtat efter i många år och genom att vi inte styrs av en årsbaserad rambudget utan har möjlighet att kunna överföra en del till kommande budget har vi under tre års tid kunnat göra investeringen, förklarar Elisabeth Enoksson som är rektor på Lyckans förskola.

Med cyklarna ser Elisabeth att det möjliggör ännu mer av den så viktiga utomhuspedagogiken.
– Hälsan förbättras, minnet blir bättre, i naturen finns fantastiska material som stimulerar allt ifrån matematik, språk, teknik, rörelse. Flera forskningsstudier visar på att ju fler sinnen som stimuleras desto lättare har vi för att lära oss än om man exempelvis bara ser och hör. Får man lukta, känna, röra och prata med varandra stimuleras hjärnan och vi har lättare för att ta till oss kunskap.

Text & foto: Peter Jakobsson