BJÄRE 2021-10-08 KL. 14:45

Makarna Nilsson firar tio år med Elin Arvid

Av Joakim Ormsmarck

I dagarna är det tio år sedan Anna-Karin och Nils öppnade upp dörrarna till sin nya satsning hemma på gården. Mycket har hänt sedan Tant Grön fick ett syskon och Elin Arvid föddes men fortfarande är grundkonceptet detsamma, det har bara justerats lite.

Makarna Nilsson firar tio år med Elin Arvid

Vi träffas i butiken en morgon precis vid öppning. Det dröjer inte många minuter innan de första kunderna droppar in och för att kunna prata lite mer ostört slår vi oss ner i fikarummet bakom de båda butikerna. Nästan tio år har gått sedan Bjäreliv skrev det första reportaget om butiken och nu sitter vi här för att summera vad som egentligen hänt.
– Det är galet att det gått tio år redan, inleder Anna-Karin. Vi som egentligen inte ens tänkt öppna en klädbutik…

Faktum är att tanken från början inte var att själva öppna en butik till utan familjen ville utveckla gården med en verksamhet till men då med en hyresgäst som kunde komplettera den egna gårds- och delikatessbutiken. Men på resans gång började tanken på en egen butik att gro och sedan gick det snabbt. Nils berättar om de första inköpen som var duons första inblick i en helt ny bransch.
– Vi kom in mitt i en säsong och fick börja med att lägga en order för året därpå och därefter börja se vad som gick att få tag på inför öppningen. Efter de första inköpen nere i Köpenhamn var vi helt slut och bara tittade på varandra i bilen på vägen hem och funderade vad vi gett oss in på. Men det gick bra och vi hade kläder i butiken när vi öppnade, skrattar han.


Anna-Karin och Nils Nilsson är glada över att deras idé om att kombinera en ostbutik och en klädbutik fungerade. Tillsammans går de under namnet butikerna på gården.


En förändring som kommit genom åren är detta med inredning. När butiken öppnade var tanken att kombinera kläder, skor och accessoarer med möbler och inredningsdetaljer. Under de första åren kom detta att fasas ut och idag ligger allt fokus på kärnverksamheten.
– Vi behöver varje kvadratmeter till kläderna, ler Anna-Karin. Det är trångt många gånger men samtidigt har vi lärt oss att beställa hem de kläderna som våra kunder vill ha så här finns något för alla.
– Vi har hela tiden utgått från de kläder vi själva gillar och det vi själva kan stå för, flikar Nils in. Tror det är en förutsättning för att man ska kunna sälja det man har i butiken.

Att kombinera en ostbutik med en klädbutik är inte det allra vanligaste och Anna-Karin berättar att det fanns de som var tveksamma. Men genom åren har det visat sig vara ett riktigt bra drag, här kan en i familjen kika på delikatesser från hela världen samtidigt som någon annan provar byxor i butiken intill.
– Vi har blivit en destination skulle man kunna säga. De första åren var det många som sa att det kikade inom oss när de ändå var i Torekov eller liknande, nu är det tvärtom och folk kommer hit och sedan frågar de om vi har tips om något mer kul att hitta på när de ändå är i trakterna, det känns som ett bra betyg, säger Nils.

Det tog tretton år från att Tant Grön öppnade till att Elin Arvid såg dagens ljus. Nu har det passerat ytterligare tio år så frågan är vad som ska hända nu. Eller är makarna Nilsson helt enkelt nöjda och beredda att luta sig tillbaka?
– Haha, nej det finns planer på något nytt men exakt vad det är kommer vi inte att berätta. Men vi vill att gården ska leva och det finns fler lokaler som vi vill utveckla, men det kommer vi att kunna berätta mer om under vintern, avslutar Anna-Karin.

Trots att tidningens utsända pressar på så går det inte att få ut någon mer information så vi får helt enkelt be att få återkomma i frågan samtidigt som vi gratulerar till de första tio åren i klädbranschen som kommer att firas rejält under nästan hela veckan.
– Håll utkik på sociala medier så håller ni er uppdaterade, avslutar Nils.