Klik venligst
BJÄRE 2023-05-26 KL. 15:30

Malenbadet har öppnat för säsongen

Av Peter Jakobsson

Det var 1963 som familjen Hjort byggde Malenbadet. Således är det i år 60 år sedan de första badsugna fick sig ett dopp på anläggningen. Nu har badet öppnat för säsongen och första veckorna är måndag till torsdag reserverade till skolor men i övrigt är det öppet för alla.

Malenbadet har öppnat för säsongen
Dennis, Kent och Theodor hälsar badsugna välkomna till Malenbadet. Foto: Peter Jakobsson

På Malenbadet är det mesta sig likt, inga större förändringar har gjorts inför säsongen.
– Alla bassängerna är nymålade, men det mesta är som det brukar vara. Samma vanliga bassänger och omklädningsrum. Även samma inträde som förra året, berättar Dennis Olofsson, driftansvarig på Malenbadet.

Det var jobb in i det sista för att kunna öppna på fredagen 26 maj som utlovat.
– Vi blev klara med allt först i går så det var i grevens tid att vi han innan öppningen, säger driftansvarig Dennis Olofsson.


Malenbadet i Båstad har flera pooler fyllda med friskt havsvatten. Foto: Peter Jakobsson


På öppningsmorgonen var det ett 25-tal motionssimmare som hängde på låset för att ta årets första simtur i bassängerna.
– De kommer nästan varje dag och simmar.

De flesta i personalen på Malenbadet är välbekanta ansikten för de som varit på anläggningen de senaste åren. Två nya badvakter finns i gänget och alla är utbildade i livräddning.

En av de nya badvakterna är Theodor Janzon.
– Jag har alltid varit mycket vid vatten och tidigare bland annat jobbat som simlärare. Nu ska det bli intressant att träffa alla badare här på anläggningen, säger han.

Kent Larsson, som de flesta kanske känner igen från musteriet, jobbar nu för fjärde sommaren på badet.
– Det började med att jag hoppade in och jobbade extra när de saknade personal och sen har jag blivit kvar. Jag gillar ju att ha grejer att göra och Musteriet är stängt på sommaren, säger Kent.

Förra säsongen var det över 35 000 besökare till badet och de hoppas på lika många i år. Just i år är lite speciellt för Malenbadet firar nämligen 60 år men har inte gjort någon grej av det än.
– Vi ska fira 60-årsjubileum någon gång i sommar men har inte ännu bestämt när. Det är lite oklart exakt när badet öppnade, det vi vet är att det var en simtävling den 18 juni 1963 så då var i alla fall badet igång, säger Kent Larsson.

Dennis Olofsson gör sin 14:e säsongen på badet men detta blir hans sista. I år är han lite extra stolt över att ytterligare en gång återupplivat den gamla ankan som sprutar vatten i barnpoolen.
– Den pajjade förra sommaren men jag har fått hjälp av Uffe på Båstad Rör att reparera den så nu fungerar den och snart ska den sättas fast igen. Den ska aldrig dö har jag bestämt, säger Dennis och skrattar.


Malenbadets driftansvarie Dennis Olofsson med den 50 år gamla ankan som snart monteras vid barnpoolen. Foto: Peter Jakobsson


De två första veckorna är Malenbadet reserverat dagtid måndag till torsdag av skolor som ska ha undervisning. På fredagar är skolor också på plats men då får även allmänheten komma. Helgerna är öppet för alla. Klämdagen 5 juni räknar Malenbadet som helg och har helgöppet hela perioden 2-6 juni.


Varma sommardagar brukar många söka sig till Malenbadet. Foto: Båstads kommun/Arkiv