BJÄRE 2022-10-05 KL. 11:00

Marcus slutade på pallplats i återkomsten

Av Peter Jakobsson

När poängen från säsongen summerades lyckades Marcus Jönsson knipa tredjeplatsen i Radical-serien. En stor bedrift med en bil som är 10 år äldre än många av motståndarbilarna. Men som den forne mästaren han är så visade Marcus att talangen finns kvar.

Marcus slutade på pallplats i återkomsten
Marcus Jönsson slutade på en tredjeplats i årets Radical-serie och fick ännu en pokal till samlingen i garaget. Foto: Bengt-Åce Gustavsson

Marcus Jönsson från Båstad är en veteran i motorracingens Radical-serie. Redan 2009 började han köra i serien och 2014, 2015 och 2016 blev han skandinavisk mästare. Sen ställdes bilen åt sidan för att fokusera på annat.

När några år hade gått och Marcus blivit tvåbarnsfar lockade det att åter testa om racingtalangen fanns kvar. Ett testrace 2021 gav blodad tand och Marcus tillsammans med pappa Gert-Arne ”Jatte” Jönsson renoverade bilen under vintern för att ge säsongen 2022 en chans.

Marcus kör samma Radical-bil som han gjorde tidigare. Det är en 12 år gammal bil som skiljer sig en del från de nyare Radical-bilarna som kör i klassen. Marcus bil är lite lättare men de nyare bilarna är starkare.

Säsongen startade på Ljungbyhed första helgen i juni. Där lyckades Marcus knipa femteplatsen i båda racen. En bra premiär som visade att de var att räkna med.

Årets andra race var på Falkenberg i början av juli där det blev lite struligt kring ett race som fick köras om. För Marcus gick det bra och han knep pallplatser.


Marcus Jönsson hade bra fart på bilen under säsongen. Teamet tackar alla sponsorer för stödet. Foto: Bengt-Åce Gustavsson


När det var dags för säsongens tredje race på Ring Knutstorp i slutet av juli var det även dags för Marcus fru att föda deras tredje barn. Detta gjorde att Marcus inte kunde köra racet men han blev ändå vinnare när en härlig liten grabb kom till världen. Det gav dock inga poäng i Radical-serien.

I september var det dags för racehelg på Anderstorp och Marcus lyckades köra in på plats 3 och 4 i de två racen.

Finalhelgen var på Mantorp Park 30 september – 1 oktober där 11 000 åskådare hade bänkat sig på lördagen för att se på de olika racen som gick under dagen. Det blev spännande racing med många omkörningar. Marcus lyckades köra in på plats 3 i båda racen.

Innan säsongen lade Marcus och Jatte mycket tid på att se till att den gamla bilen skulle fungera så bra som möjligt vilket de med säsongen i ryggen anser att de lyckades med.
– Bilen har gått bra under säsongen men motståndet är i stort sett bara nya bilar som har lite andra egenskaper. Min bil är snabb i starten. I andra racet på finalhelgen startade jag som femma och tog mig upp till första plats ganska snabbt. Där låg jag i några varv men sen när de nyare bilarna fått upp värmen i däcken så kommer de i kapp. De bromsar bland annat mycket senare då deras bromsar är mycket bättre, förklarar Marcus.


Marcus låg ofta före de nyare bilarna i racen. Foto: Bengt-Åce Gustavsson


Marcus tredjeplatser på Mantorp summerade hans poäng till bättre totalplats än de först trodde.
– När vi hade packat ihop allt och var på väg att åka hem så höll de oss kvar då totalpoängen precis räckte till en tredjeplats i serien, säger Jatte.
– Det hade vi inte räknat med men det var kul, säger Marcus som fick ställa sig på pallen och lyfta en ny pokal tillsammans med ettan och tvåan i serien.

Resultatet har gett Marcus och Jatte blodad tand för att köra även nästa säsong. Detta kräver dock en ny bil då Marcus bil blivit så gammal att den inte är godkänd för klassen nästa säsong.
– De från Radical har bjudit in oss för att testköra nyare bilar nästa helg. Det ska vi så klart göra så får vi se hur vi kan göra inför nästa säsong, säger Marcus

Fortsatt satsning och ny bil kräver fortsatt stöd från sponsorer.
– Vi är väldigt glada över de lokala sponsorer vi har och tackar dem mycket. Nu visar vi att vi är med i toppen och då syns vi bra, säger Jatte.

Vilken plats Marcus hade lyckats knipa i totalen om han varit med på alla racen går bara att spekulera i men den gamla mästaren visade de andra förarna i nyare bilar att talangen finns kvar. Återpremiären på racingbanorna blev minst sagt lyckad.
– Vi är verkligen nöjda, vi trodde kanske inte att det skulle gå så bra som det gjorde, avslutar Marcus.