Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-08-25 KL. 12:20

Mästerskap avgjordes i Bjäres vackra natur

Mästerskap avgjordes i Bjäres vackra natur

Skogen och fälten i Englandsdals naturreservat norr om Svenstad fylldes under en dag av bågskyttar i olika åldrar. Det var skånskt mästerskap och den nationella tävlingen Pärejakten som gick av stapeln.

Bjäre Bågskytteklubb arrangerade tävlingarna tillsammans med Kävlinges Bågskytteklubb. Drygt 60 skyttar tävlade i många olika klasser beroende på typ av pilbåge, ålder och kön.
– Jag skulle säga att vi har södra Sveriges finaste tävlingsområde här på Bjäre. Det är fantastiska vyer på sina platser där man kan se över Båstad åt ena hållet och senare över Kattvik och Halmstad, säger Christer Nilsson som är ordförande för Bjäre Bågskytteklubb.Christer Nilsson vid inskjutningsområdet innan starten.

Tävlingen var en 3D-tävling där det utmed en slinga finns 24 mål i form av olika djur gjorda av ett gummiliknande material så pilarna fastnar. På håll ser de väldigt naturtrogna ut och man kan haja till lite när man ser stegrande björn och varg, fjällräv, utter, vildsvin, hyena, dovhjort med fler djur runt om i skogen. Ett av målen var dock en stor pära för att symbolisera Pärejakten.Björnen som var mål 18 fick många pilar i sig under tävlingen.

Totalt var det deltagare från 27 olika klubbar från Gävle i norr till Trelleborg i söder som deltog. Från Bjäre BS var det två juniordeltagare som var med och tävlade. Seniorerna hade nästan alla varit med och fixat med banan så då kan man inte vara med och tävla. Avstånden till de olika målen är hemligt för deltagarna. Det är lite av utmaningen att beräkna avståndet själv.

Flera riktigt bra skyttar kom för att deltaga, några av de bästa i Sverige var på plats.
– Det är ett stort jobb att sätta ihop och genomföra en sån här tävling. Vi har hållit på sedan i julas med detta. Men gör man det bra så kommer det bra skyttar så jag tycker vi har lyckats, säger Christer.

Olika avancerade bågar tävlade i skilda klasser.

Stämningen i skogen är verkligen kamratlig trots att deltagarna tävlar mot varandra. Det gemensamma intresset för bågskyttet förenar alla deltagare.

En av de två Bjäre BS-deltagarna är 15 åriga Silke Swärd från Grevie.
– Det här blir min första riktiga tävling. Jag har bara hållit på med bågskytte i ett år. Jag är med mest för att det är kul, det är inte så viktigt att vinna, berättar Silke.

I samma grupp går även Maja Linnér, 15 år, från Kävlinge BSK. Maja och Silke är de enda deltagarna i just sin klass så en av dem kommer vinna klassen.
– Det är kul att vi är två i alla fall. Jag har tävlat där jag varit ensam i klassen, säger Maja.

Silke Swärd har precis avfyrat en pil och Maja Linnér laddar om.

Ute i skogen går ett antal domare runt för att dels kontrollera utrustning men också kunna svara på frågor. Det är skyttarna själva som sätter sina poäng under överseende av varandra. Det är lite som i golf.
– Min uppgift är också att se till säkerheten runt på banan, berättar Mats Kjellman som förutom att vara domare också är ordförande i Kävlinge BSK.

Mats Kjellman höll koll på att allt gick rätt till.

Fram mot gläntan med utsikt mot havet kommer en ny grupp av skyttar.
– Vilken underbar natur det är här, kommenterar Ann Linnér som gör sig redo för att skjuta mot päran som var måltavla nummer 17 och den med längst avstånd.

Ann Linnér (till höger) siktar mot päran var det enda målet som inte var djurliknande.

Det gäller att ha koll på vart målen finns och var skyttar står. Runt om står det skyltar som varnar eventuella ickeskyttar som är ute och går i naturen.

Tävling pågår men det hörs inget. Bågskytte är ljudlöst så det gäller att informera folk i naturen.

Efter 5-6 timmar i skogen var alla klara. Fajten mellan Maja och Silke vanns av Maja.

Mats Kjellman visar priset tillsammans med Christer Nilsson. De båda ordföranden var nöjda med tävlingen.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON