Klik venligst
BJÄRE 2024-07-05 KL. 10:30

"Med Birgit som inspiration mot framtiden"

Av Peter Jakobsson


Valentin Lundin, Kine Sandtrøe och Magnus Gilljam medverkar i sommarkonserten på Birgit Nilsson Museum. Foto: Pressbild/Rickard Söderberg/HallandOpera

På söndag den 7 juli är det åter dags för sommarkonsert med före detta masterclass-studenter på Birgit Nilsson Museum. Det blir en konsert med två unga sångare och en pianist med temat "Med Birgit som inspiration mot framtiden".

Den ena medverkande är den norska sopranen Kine Sandtrö som bland annat har sjungit huvudrollen i Tosca med Skånska Operan 2022. Hon är nu knuten till Malmö Opera där hon har sjungit i "lastbilsoperan" Det Stora Oväsendet på turné, i familjeoperan Snösystern i vintras och denna succé kommer att repriseras kommande säsong men framför allt sjöng Kine slavinnan Liu i Turandot i våras.

Den andra sångaren är tenoren Valentin Lundin. Han utbildade sig vid Musikhögskolan i Wien och fick på uppmaning av operachefen där även provsjunga på Stora scenen på Wiener Staatsoper. Hans röst går år det mer dramatiska hållet och i sommar skulle han ha sjungit Rudolfo i La Boheme på en operafestival på Sicilien men tyvärr blev detta inställt.

– De har varit ut i världen och kommer tillbaka och ger en konsert hos oss. Det blir ett bra program med hög igenkänningsfaktor, säger Cristian Nilsson, styrelseledamot i Birgit Nilsson Sällskapet som arrangerar konserten.

Vid pianot kommer man finna Magnus Gilljam som är en mycket flyhänt och rutinerad pianist. Han utbildade sig vid Guildhall School of Music i London och arbetade där i ca 20 år innan han kom hem till Sverige. Numera är han med en mycket bred repertoar repetitör vid Malmö Opera.

Konserten spelas söndag 7 juli klockan 18:30 - 20:30.

– Den är väldigt prisvärd. Kostar 200 koronor, 175 om man är medlem i sällskapet, och det ingår kaffe och kaka i pausen, säger Cristian Nilsson.

Biljetter finns att köpa vid spelplatsen Birgit Nilsson Museum i Svenstad.