Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-10-15 KL. 06:00

Miljöboden i Boarp försvann

Av Peter Jakobsson

Miljö Sedan 2020 har det funnits en miljöbod i Boarp där det bland annat gick att slänga farligt avfall och elektronik. Med tiden var det fler och fler som utnyttjade tjänsten. Sedan sista september är dock boden och servicen borta från Boarp och Bjäre.
– Vi har en tid letat efter en ny placering och är snart i hamn, säger NSR.

Miljöboden i Boarp försvann
Miljöboden har funnits i Boarp i över ett år.

Efter återvinningscentralen i Svenstad stängde 2019 har NSR lanserat nya tjänster inom återvinning på Bjäre för att ge service utan att alla måste åka till återvinningscentralen i Ängelholm.

En av dessa var miljöboden i Boarp där det gick att lämna batterier, bilbatterier, färgrester, kemikalier, oljefilter och oljedunkar. Nyckel till miljöboden lånades inne på Grönsakshallen och gick därmed att besöka under Grönsakshallens öppettider. Endast privatpersoner fick nyttja denna service, inte företag.

Med tiden var det fler och fler som utnyttjade tjänsten. En mätning gjordes till en utredning som visade att det mellan 4 juni och 2 november 2020 totalt lämnades in drygt 3800 kg farligt avfall samt två brandsläckare. En mängd som höll i sig framöver.

NSR var väldigt nöjda med placeringen i Boarp.
– Det var en bra och central plats med mycket folk och med närhet till gamla Svenstad. Det var synd att vi inte kunde var kvar men vi kanske hittar tillbaka någon gång, säger Glenn Holmberg, avfallsrådgivare som jobbat mycket med allt kring miljöboden.


Flera olika typer av farligt avfall går att lämna i boden.


Varför försvann den?
– Fastighetsägaren i Boarp inte ville längre att den skulle vara kvar. De håller på med en del ombyggnad där. Avtalet vi hade med dem kunde sägas upp på med tre månaders uppsägningstid.
De senaste månaderna har NSR letat efter en ny placering.
– Det kräver lite av platsen den kan stå på. Det ska kunna gå att komma dit med lastbil, privatpersoner ska kunna komma i närhet med bil, det behöver finnas elanslutning för fläktar och ljus. Sen behöver det finnas någon i närheten som kan assistera med att låna ut nyckel till de som vill lämna avfall för boden måste vara låst.

Förhoppningen var att NSR skulle ha hittat ny plats till första oktober då boden lämnade Boarp sista september.
– Vi hade hoppats på att kunna flytta den direkt från Boarp till en ny plats men nu fick vi tyvärr ta hem den till oss i väntan på ny plats.

Ny plats är funnen men alla tillstånd är inte klara.
– Vi letade runt om på Bjäre och fann till slut att vi kan ställa den vid Bjäre Kvarn i Grevie men det krävs bygglov från kommunen för att ställa den där. Boden står redo och väntar på utkörning. Det kanske handlar om veckor innan allt blir klart. Hoppas det inte drar ut på tiden i onödan, säger Glenn.

På fem andra platser i NSRs delägarkommuner finns miljöbodar. Tre i Helsingborg, en i Ekeby och en i Rydebäck. Dessa står alla vid bensinstationer som kan assistera med att lämna ut nyckel till de som vill nyttja tjänsten.

Var det någon bensinstation på Bjäre där det kunde bli aktuellt att ha boden?
– Vi tittade på det men det fanns ingen bra plats, inte så lätt att hitta bra placeringar.
– Vi vill gärna få ut en till miljöbod på Bjäre om vi hittar plats. En närmre centrala Båstad vore bra. Två i kommunen skulle vara bra men vill inte fastighetsägarna så går det inte.

Tar gärna emot tips på placering.
– Är det någon fastighetsägare som har en plats med utrymme, el och möjlighet till nyckelhantering så får de gärna höra av sig till oss på NSR, avslutar Glenn Holmberg.

Text & foto: Peter Jakobsson