Klik venligst
BJÄRE 2023-09-28 KL. 06:00

Minna tog två nya SM-medaljer på islandshäst

Av Carina Nilsson

Minna Gustavsson från Bjäre fortsätter att nå framgångar med sina båda islandshästar. Två guldmedaljer blev det vid senaste SM-tävlingen som kallas för GK-SM.

Minna tog två nya SM-medaljer på islandshäst
Minna Gustavsson med Konrad, som hon vann med under GK- SM i Norrköping. Foto: Carina Nilsson

När man rider islandshäst finns det tre olika SM-tävlingar. Den senaste hölls i Norrköping och kallas för GK-SM. GK står för Gæðingakeppni och målet med tävlingen är att hitta den bästa hästen – en riktig Gæðingur, som islänningarna säger.

– Det är en häst som har mycket utstrålning, som är positiv, energisk och tycker om att jobba. I vissa grenar bedöms bara hästen och i andra är det ekipaget, hästen och ryttaren, som bedöms tillsammans, säger Minna och fortsätter:

– Många islandsryttare menar att GK är bland det finaste man kan vinna. Det är mer fartfyllt och man ser mer till hästens form än i andra tävlingar. En gæðingur är en islandshäst som alla vill rida, kan man säga.

Minna har ridit sedan hon var sex år gammal. Hon började med en shetlandsponny men gick snabbt över till islandshäst.

– De är lagom stora och deras speciella gångart tölt är fantastisk att rida i, säger hon.

Minna Gustavssons andra häst Saeta visade att hon är en fena på tölt. Minna och Saeta tog en guldmedalj i klassen GK tölt. Foto: Carina Nilsson

Minna har två islandshästar hemma på familjens gård på Bjäre, Saeta och Konrad. Minna sköter och tränar dem nästan helt själv. På vardagarna går hon direkt ut till stallet efter skolan och kommer in tre timmar senare. Hästarna ska skötas även på helgerna och då lägger hon också mycket tid på att tävla.

– Ibland har jag lite hjälp av mamma, men hon rider bara Saeta, Konrad tränar jag själv.

Minna har också hjälp av sin tränare James Faulkner i Perstorp.

– Jag åker dit för träningar och han hjälper mig på ett jättebra sätt, säger hon.

En av SM-medaljerna tog Minna tillsammans med hästen Saeta i klassen GK tölt.

– Där rider man hästen i både långsam tölt och ökad tölt, hästen ska hålla rätt takt och tempo. Först rider man en kvaltävling och sedan final. Vem som vinner avgörs av domarnas poäng, säger Minna.

I år blev det alltså Minna som tog hem segern i juniorklassen. Men hon tog ytterligare ett guld tillsammans med sin andra häst Konrad.

– Vi red en klass som heter GDK. Där rider man i skritt och galopp, men väljer sedan själv om man även vill rida i trav eller tölt. Man komponerar sitt eget program, säger hon.

Härnäst väntar en tävling i Laholm och därefter ska hästarna få en månads vila.

Minna vill fortsätta träna och tävla, och på sikt kanske även börja rida passgång, vilket är en femte gångart som vissa islandshästar har.

– Mina båda hästar rids som fyrgångare, alltså skritt, trav, tölt och galopp. Men det skulle vara roligt att ha en riktig femgångare som även har pass, säger hon.