Av Peter Jakobsson
Apelrydsskolan stod som värd för årets SM i drapering för gymnasieelever. Åtta olika skolor ställde upp med lag som arbetade frenetiskt under tävlingsdagen. Alla gjorde spektakulära kreationer som bedömdes av en erfaren jury. Vinnarna hade åkt långt för att ställa upp, men insåg att det var värt det.
I veckan var det Young Designers Competition som är SM i drapering för gymnasieelever som studerar modedesign och textil. Tävlingen har funnits sedan 2008 och Apelrydsskolan har varit med de senaste två åren. Förra året vann Apelryd tävlingen vilket innebar att det blev här på Bjäre som årets tävling skulle hållas.
Tävlingen går ut på att eleverna ska skapa i textil på en provdocka. Varje år är det nytt tema vilket avslöjas först på tävlingsdagen. I år var temat ”Modern tradition”. Eleverna tävlar i par och får tillgång till en provdocka, material, sax, nålar, symaskin och tråd. I tävlingen gör först eleverna en skiss med en tanke kring skapelsen och sedan skapar de sin kreation som ska stämma överens med skissen. Helheten med både skiss, motivering, arbete och slutresultat bedöms sedan.
Alla gymnasieskolor med utbildningar inom mode och textil bjuds in att vara med i tävlingen. Denna gång var det åtta skolor som valde att deltaga. Dessa var förutom Apelrydsskolan, lag från Göteborg, Helsingborg, Sickla, Gävle, Södertälje, Stockholm och Uddevalla.
Young Designers Competition är SM i drapering för gymnasieelever. Foto: Peter Jakobsson
Ladan vid Apelrydsskolan hade fyllts av arbetsbänkar för de tävlande som vek denna torsdag helt till tävlingen.
Viktorija Meimermondt höll i trådarna på årets tävling. Hon är programansvarig för linjen Etisk Modedesign på Apelryd och även lärare i ämnen inom mode, design, textil och sömnad. När det började närma sig slutet av tävlingen summerade hon.
– Det har gått jättebra. Varit fullt ös hela dagen. Det är intressant att så många ungdomar tänker på miljö och hållbarhet, säger hon.
Alla tävlande elever hade med sig lärare från respektive skola men de fick bara titta på under tävlingens gång.
– Inga lärare fick lägga sig i och det var ganska skönt och intressant att se hur alla jobbar när vi inte får komma med tips eller svara på frågor, säger Viktorija.
Det tävlande laget från Apelrydsskolan bestod av Tilda Bengtsson och Rebecka Björkqvist som skapade en kreation de kallade för Midsommaräng.
– Den speglar midsommarstångens blommande silhuett på den tidiga sommaren med den svenska sommarängen som bär på framtidens material och det moderna avantgarde i modet. Silverbanden representerar virandet av grönskan runt midsommarstången. De puffiga armarna visar kransarna på midsommarstången. Grönskan i botten med garnet representerar sommarängen. Samtidigt representerar materialvalet det moderna avantgardemodet, förklarade de.
Tilda Bengtsson och Rebecka Björkqvist tävlade för Apelrydsskolan. Foto: Peter Jakobsson
Vad var mest utmanande med uppgiften?
– Idén. Hur man skulle koppla ihop det med temat. Men det var kul att göra en fusion för att få fram det gamla men ändå göra det modernt. Vi fokuserade mer på tradition med midsommar medan andra lag gick mer på det framtida, säger Rebecka.
Tjejernas lärare tyckte om vad Tilda och Rebecka skapade.
– Den speglar deras personligheter väldigt bra. De är positiva och samarbetar väl. Klänningen är ganska symmetrisk och det representerar deras relation till varandra, de är bra som ett par. Sen är det kul att deras klänning hade med lite av det gröna som är just Apelrydsskolans färg. Men jag vet inte om de tänkte så, säger Viktorija.
I mitten är Apelrydselevernas klänning "Midsommaräng". Foto: Peter Jakobsson
Efter allas bidrag lämnats in och juryn överlagt enskilt i en kvart kom resultatet. På tredje plats kom Burgårdens gymnasium i Göteborg och andraplatsen knep Nicolaiskolan i Helsingborg. Vann gjorde Tilda van Alphen de Veer och Agnes Gustén från Vackstanäsgymnasiet i Södertälje. Alla andra deltagande lag kom på delad fjärdeplats.
Vinnarna var glada efter beskedet.
– Det känns jättebra och vi förväntade oss inte att vinna. Vi har åkt jättelångt för detta men nu var det värt det, säger tjejerna från Södertäljeskolan.
Tilda van Alphen de Veer och Agnes Gustén vann tävlingen för Vackstanäsgymnasiet i Södertälje. Foto: Peter Jakobsson
Vad tänkte ni med er kreation?
– Vi fokuserade på det traditionella i materialet och hantverket och försökte få fram det moderna genom silhuetten i formgivningen. Vi ville visa att man kan använda äldre material som håller bra i stället för sånt som inte har samma kvalitet.
Var det ett svårt tema?
– Ja, först visste vi inte vad vi skulle göra men kom på en idé ganska så snabbt. Det visade sig att materialet vi hade tillgång till passade oss bra, berättar Tilda och Agnes.
Tävlingen kommer nu att hållas i Södertälje nästa år och troligen kommer elever från Apelryd vara med och tävla då.