BJÄRE 2022-06-21 KL. 12:00

Musik över gränsen på båda sidor åsen

Av Carina Nilsson

Hjärnarp, Ängelholm och Båstad blir spelplats för en musikfestival där pop, klassiskt och folkmusik blandas i en publikvänlig mix under namnet In Between Music Festival.

Festivalen hålls den 7-10 juli och gästas bland annat av skådespelaren Stina Ekblad och operasångerskorna Susanna Levonen och Negar Zarassi.

Musik över gränsen på båda sidor åsen
David Härenstam och Stefan Klaverdal är konstnärliga ledare för In between Music Festival. Foto: Privat

Bakom festivalen finns David Härenstam och Stefan Klaverdal som konstnärliga ledare. David är bland annat grundare av Stockholm Chamber Music, en kammarmusikserie som startade på Stockholms slott och numera håller till på Riddarhuset.

Stefan Klaverdal är tonsättare och kyrkomusiker i Hjärnarp-Tåstarps församling, och har komponerat musik i många olika sammanhang.

– Vi har känt varandra i säkert trettio år och kände att det finns ett stort musikintresse på landsbygden men inte alltid så stort utbud. Vi kände att det fanns ett behov av en musikfestival med gränsöverskridande musik, säger han och fortsätter:

– Vi startade den här festivalen för tre år sedan men på grund av pandemin är det först nu som vi känner att vi kommer i gång på riktigt, även om förra årets konserter gjorde succé på nätet, säger David Härenstam.

Konserterna hålls på tre platser: Ravinen i Båstad, Heagården i Ängelholm och Hjärnarps kyrka.

Musiken rör sig i gränslandet mellan olika genrer så som jazz, pop, klassiskt och folkmusik.

– Vi vill att det ska vara musik som är annorlunda men lätt och rolig att lyssna på. Det är mycket nyskriven musik och klassiska låtar som vi har arrangerat om. Det kommer också att vara ett uruppförande med musik skriven av Stefan, säger David Härenstam.

Festivalen gästas i år av bland andra Stina Ekblad, som kommer att berätta och recitera samt sjunga till tonsatta dikter. Gäster är också operasångerskorna Susanna Levonen och Negar Zarassi som bjuder på arabisk och judisk folkmusik.

– Vi kommer också att ha en gratiskonsert i Hjärnarps kyrka på lördagen och vi har även en talangkonsert för barn och ungdomar med funktionshinder samma dag, säger David Härenstam.

Målsättningen är att festivalen ska bli en årlig tradition i bygden.

– Vi är väldigt tacksamma att vi har fått stöd från Region Skåne, Ängelholms kommun och flera andra organisationer. Utan det hade vi inte kunnat genomföra festivalen, säger David Härenstam.