Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-03-22 KL. 10:55

Musteriet ser positivt på framtiden

Musteriet ser positivt  på framtiden

Verksamheten på ungdomsgården Musteriet i Båstad har haft utmaningar. Stökiga besökare skapade en otrygg miljö och motsättningar. Åtgärder gjordes och verksamheten är nu åter trygg och säker.

Många rykten har florerat kring verksamheten på Musteriet och runt Kent Larsson som är verksamhetens nyckelperson sedan 19 år då verksamheten startade. Vi inleder med ett av det just nu vanligaste ryktet.

Ska du sluta på Musteriet?
– Nej, det är bara rykten. Finns ingen sanning i det. Förra veckan fick jag höra att min bil skulle vara sprängd också. Men det visste jag inget om, förklarar Kent.

Problemen började när den stora vågen av ensamkommande kom 2015. Många av dem sökte sig till Musteriet.
– Andelen svenskar minskade kraftigt och det blev som två läger. De nyanlända hade stort behov av en plats som denna men integrationen fungerade inte och det är tragiskt. Sen blev det en krock i åldrar. Förr fick alla som gick i gymnasiet vara på Musteriet och många av de ensamkommande var äldre än sina klasskamrater. Föräldrar till en trettonårig ville kanske inte att deras barn skulle hänga med 20 till 22-åringar.
Varför kunde inte svenskarna och de ensamkommande umgås?
– Det där är jättesvårt. Det handlar en hel del om vad folk har med sig hemifrån. Många i Båstad är väldigt negativt inställda till invandrare vilket är problematiskt.

De två senaste åren har det varit väldigt turbulent.
– Det var ett gäng på fem till tio personer som var stökiga och förstörde för verksamheten. Då blev det så att andra inte ville komma. Det var därför vi stängde tidigare förra sommaren.

I maj stängde verksamheten på kvällstid och sista maj stängde de helt och hållet för sommaren. En renovering var planerad men stängningen i förtid var på grund av det ohållbara läget.

Efter stängningen och under sommaren fördes diskussioner med kommunen om hur de skulle kunna få igång verksamheten på ett säkert sätt igen. Detta ledde till att avtal om bevakning och jour som skrevs med Bevakningsgruppen samt att nya åldersgränser skapades.
– Vi sänkte övre åldersgränsen till 18 år och väktare kom förbi varje dag och om det hände något var de snabbt på plats. Då insåg de som tidigare stökat och bråkat att det inte var någon idé att komma hit.

Nu är läget annorlunda på Musteriet.
Nu är de flesta som var stökiga borta och vi har nästan inga ensamkommande eller andra nyanlända på Musteriet. Eftersom vi sänkte åldersgränsen och de nyanlända blivit äldre så är alla de som var här förut borta.

Nu är det mest högstadieelever på Musteriet, förr var det mest gymnasieelever.
– Vi hoppas att det ska bli fler gymnasieelever och det kommer det bli eftersom folk blir äldre.Kent Larsson har drivit verksamheten på Musteriet i 19 år.

På en genomsnittlig vecka kom det förr runt 200 olika individer till Musteriet, nu ligger den siffran på runt 100. Sen kommer många individer ett flertal gånger på en vecka.
– Vi för statistik på vilka som kommer till Musteriet. Här är det mest killar, så är det oftast på ungdomsgårdar.

Ett rykte är att det skulle stjälas saker på Musteriet. Stämmer det?
– Vi har haft problem med det förr men det är nästan helt borta nu. Folk spekulerar och gissar. Vi har även skåp som man kan låsa in grejer i om man vill.

Hur ser det ut med droger?
– Förr fanns det försäljning väldigt öppet ute i Båstad. Inne på Musteriet är det alltid nolltolerans. Det finns ju droger i Båstad än i dag men på andra ställen. Sen har samhället blivit lite slapphänt mot droger. Ungdomar förstår inte hur farligt det kan vara.

Polisen kom med droghundar.
– Vi har ett samarbete med polisen där de gör övningar med sina droghundar på Musteriet. Det har vi ju inte sagt till ungdomarna, de kan gärna få tro att de kommit i skarpt läge. Skulle dock en hund hitta något så blir det ju skarpt. Hundarna kan sniffa upp om någon det senaste dygnen suttit i en fåtölj och haft droger i byxfickorna.

Kent har själv haft droger i fickan på Musteriet.
– Jag fick spela droginnehavare på en övning. Polisen la droger i mina kläder och sen fick hundarna göra sitt jobb. Och de lyckades bra. Sen fick jag inte resa utomlands med de kläderna på ett dygn för det skulle kunna märkas vid säkerhetskontroller, berättar Kent och skrattar.

I samband med turbulensen fick Kent även personligt få känna på otrevligheter kopplat till verksamheten på Musteriet. En gång fick han bilen sönderslagen vid sitt hem och vid tillfällen har han haft personligt skydd.

Blir du aldrig rädd när det händer saker?
– Nää, inte direkt. Jag känner att de flesta andra ger mer positivt än de som stökar ställer till det.Många har varit på Musteriet genom åren.

Tryggare miljöer
Efter sommaren möblerades det om för att skapa tryggare miljöer. Sofforna vid entrén togs bort för där satt förr en del stökiga och skrämde andra från att gå in. Biljardbordet togs bort för där hängde bara de äldre.
– Vi gjorde medvetna val och under hösten fick vi ordning på mycket. Nu är biljardbordet tillbaka för vi vet att det var efterlängtat.

Hur ser du på framtiden?
– Jag ser positivt på framtiden. Vi hade en svacka och det kan hända alla verksamheter. Personligen har jag hittat inspirationen igen och ser en ljus framtid. Vi har en lugn och trygg miljö på Musteriet nu och det försöker vi kommunicera ut till kommuninvånarna men det finns kvar dåliga rykten som förstör och som idag inte är sanna.
– Vår verksamhet fungerar, det vill jag att folk ska veta, avslutar Kent.

OM MUSTERIET


För alla ungdomar från årskurs 7 till året de fyller 18 år. Verksamheten riktar sig till alla oberoende av prestation, kön, bakgrund, härkomst eller sexuell läggning. En trygg, drogfri och demokratisk mötesplats.


TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON