Klik venligst
BJÄRE 2023-05-19 KL. 06:00

Något lägre matpriser i april

Av Peter Jakobsson

Något lägre matpriser i april
Frukt och grönsaker minskade mest i pris mellan mars och april.

Färsk statistik från SCB visar att matpriserna sjunker för första gången sedan hösten 2021. Totalt sett så blev livsmedel och alkoholfria drycker 1,2 procent billigare i april i år jämfört med mars. Det är första gången sedan november 2021 som priserna sjunkit i den sammanställda månadsstatistiken. Under perioden från november 2021 till mars 2023 steg priserna med över 25 procent innan det nu kom en vändning.

Prisändringarna varierar dock en hel del mellan olika produktgrupper.
– De största prisnedgångarna vi ser i april är för grönsaker och frukt, som minskat med 5,4 respektive 3,9 procent sedan i mars. Till exempel har gurkor blivit drygt 31 procent billigare på en månad, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

En del matvaror fortsätter att gå upp i pris. Nötkött, färsk lax, ägg och viss frukt ökade generellt i pris från mars till april. Men inte lika mycket som vissa varor sjönk i pris så som gurka, blomkål, sill och färska bär.

På produktgruppnivå är det frukt och grönsaker som minskat mest i april medan kött, mjölk, ost och ägg ligger oförändrat.

En som fick rätt i sin gissning om matpriserna är Marcus Liffner, ägare av ICA Supermarket i Båstad, som strax efter påsk sa till Bjäre NU i en artikel att ”Jag tror faktisk vi kommer se prissänkningar inom vissa varugrupper ganska snart. Frukten har väl aldrig varit så dyr och så dålig som den har varit nu under ett par månader. Men det kommer snart bli bättre och priserna kommer sjunka.” Där fick Marcus rätt.