BJÄRE 2023-03-17 KL. 09:00

Narkotikaklassad medicin stals på äldreboende

Av Carina Nilsson

80 narkotikaklassade tabletter har stulits hos sammanlagt fem vårdtagare på ett av kommunens särskilda boenden.
– Vi ser väldigt allvarligt på det här. En anställd har fått en skriftlig varning och vi har skärpt våra rutiner, säger Suzanne Madar Bilalli som är avdelningschef för äldrevården.

Narkotikaklassad medicin stals på äldreboende
Sammanlagt 80 stycken narkotikaklassade tabletter stals från vård- och omsorgstagare på ett av kommunens äldreboenden. Foto: Bildbyrån

I slutet av förra året upptäckte vårdpersonal att en läkemedelspåse var skadad i ena kanten och att tabletterna i påsen höll på att ramla ut hos en äldre person på boendet.

En sjuksköterska kontrollerade då vårdtagarens mediciner och upptäckte att cirka tio dospåsar med medicinen Oxicodone saknades. Det är en narkotikaklassad medicin som är starkt smärtstillande.

Enligt sjuksköterskans bedömning såg det ut som om medicinen hade bytts ut mot sucketter, alltså små tabletter med sötningsmedel.

Några dagar senare genomfördes en kontroll hos alla vårdtagare på boendet som har narkotikaklassad medicin.

Då upptäcktes att ytterligare fyra vårdtagare hade blivit bestulna på medicin. Hela 80 tabletter av narkotikaklassad medicin tros ha bytts ut mot andra preparat.

Kommunen har polisanmält det inträffade och även gjort en Lex Sarah-anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO.
– Vi ser så klart väldigt allvarligt på det som har inträffat, men ingen av de äldre personerna har tagit skada av händelserna. Vi har skärpt våra rutiner och en anställd har fått en skriftlig varning efter att hen inte hanterat sin nyckel till medicinskåpet korrekt.

Efter händelsen har kommunen vidtagit flera olika åtgärder, bland annat har man nu digitala lås till medicinskåpet så att man kan se vem som har kunnat komma åt medicinerna.

Sedan i höstas förra året begär kommunen ut intyg från belastningsregistret innan man anställer personer inom äldreomsorgen.
– Det gör vi för att kunna se att en person inte har begått ett brott i närtid eller på annat sätt verkar olämplig för att jobba med våra vård- och omsorgstagare. Vi gör allt vad vi kan för att händelser som det här inte ska inträffa, men det går aldrig att skydda sig till 100 procent, säger Suzanne Madar Bilalli.

Polisutredningen i ärendet pågår fortfarande.