Klik venligst
BJÄRE 2024-03-19 KL. 06:00

Norrviken öppnar med äventyrs- och upptäckarlust

Av Peter Jakobsson

På skärtorsdagen den 28 mars öppnar Norrviken för säsongen. I år präglas trädgården av äventyrs- och upptäckarlust med musik och nya utställningar.

Norrviken öppnar med äventyrs- och upptäckarlust
Utställningar, musik och påskfirande när Norrviken öppnar för säsongen.

Till påsk öppnar Norrvikens trädgårdar och året inleds med konst- och fotoutställning samt en hyllning till narcisserna, ”Narcissus och vårens hemligheter”, en utställning i Erikshus som släcker allas törst efter våren.

En av utställningarna som kan ses från öppningsdagen är med den argentinskfödde fotografen/konstnären/poeten Patricio Reig. Han är en mångfasetterad kreatör som kombinerar olika tekniker för att behandla fotografiet, inte enbart som ett sanningsenligt grafiskt element, utan också som ett objekt eller nästan som en spektral närvaro. Det ger betraktaren möjlighet att finna nyanser som omvandlar bilden till en levande spegling.

– Ett porträtt skridrar inte en enda identitet, utan snarare många beståndsdelar som lagrats. Av det skälet kan motivet pusslas ihop och ändå inte förlora själva essensen, säger Patricio Reig i ett pressmeddelande.

Patricio Reig.

Med viss teknik trycker och placerar han sina bilder på speciellt orientaliskt papper, som har vikts om och om igen och slutligen sänkts ned i ett bad bestående av kaffe och natriumtiosulfat. Ända sedan de första experimenten har han tyckt att resultatet är fängslande: slumpartade fläckar blir ärr, gamla historiska dokument, målade symboler, eller handskrivna dikter som utmärker varje fotografi, alla verk berättar följaktligen en historia.

Tavla av Patricio Reig.

Den andra utställningen är med Sara N Bergman som bjuder på hennes reseminnen som fått nytt liv genom hennes förmåga att skapa konstverk med personligt och inspirerande uttryck.

– Jag har samlat på vackra boksidor från Paris, kartor och omslagspapper så länge jag kan minnas, förklarar Sara.

Sara N Bergman har utställningen L´AVENTURE på Norrviken. Foto: Peter Jakobsson/Arkiv

Nytt för i år är att det finns specialskriven musik som kommer följa gästerna i parken. Det är ett nytt stilistiskt grepp för att lyfta upplevelsen ytterligare. Bakom musiken står paret Hanna och Carl-Johan Dahlberg Fogelklou, en av grundpelarna i gruppen Mando Diao.

Hanna och Carl-Johan Dahlberg Fogelklou. Foto: Norrviken

Runt om i parken gör sig under öppningshelgen påsken påmind för stora och små. För de yngre besökarna erbjuds bland annat påskpyssel, plantering av sticklingar och besök av påskharen. Den mer kreativt lagda kan delta i makramé-workshop och knyta sin egen ampel eller låta Sara N Bergman vägleda i konsten att måla med kaffe.