Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-05-24 KL. 11:27

Norrvikens firar 100 år med flera helt nya utställningar

Norrvikens firar 100 år med flera helt nya utställningar

Den 15 maj 1920 öppnade Norrviken sin trädgård för besökare, då kostade besöket två kronor. Nu firas 100 års-jubileet under hela året med nya utställningar och en prunkande trädgård som är finare än någonsin.

Utställningarna går att njuta av utifrån så man behöver inte gå in. Tavlor med texter finns enkelt att läsa utan att behöva vara för nära andra.

Bakom Villa Abelin finns skulptören Lisa Abelssons ”Ballerinor” som skapar skira virvlande rörelser i Renässansträdgården.
–?Varje skulptur är inspirerad av verkliga ballerinor, bland annat Isadora Duncan, berättar Lotte Karlefors som är utvecklingsansvarig på Norrviken.Ballerinor skapar liv i renässansträdgården.

I nya Erikshus är det växtutställning av trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström vars trädgård blev vald till publikens favorit på CPH Garden Show 2019. Växtutställning ”Mina blommande trädgårdsdrömmar” är en förtrollande trädgårdsvärld som presenteras på 26 kvadratmeter bordsyta.
– Sällan har trädgården varit så betydelsefull för mig som i denna märkliga tid och med allt som händer kring oss verkar det som att vi söker oss till det trygga och välkända Jag hoppas kunna förmedla denna känsla i utställningen, berättar Hannu.Hannu mitt i ”Mina blommande trädgårdsdrömmar”.

Växterna kommer under säsongen att växa och bytas ut.
– Det är en levande utställning, det blommar kontinuerligt. Vissa tidpunkter kommer det vara ett crescendo av blomning. Vi följer knoppar till blom och visset ax, då och då byts växter ut allteftersom säsongen framskrider, förklarar Hannu.

I glaspaviljongerna i anslutning till Victoriahuset finns utställningen ”Världen i en trädgård” – en utställning om Norrvikens trädgårdar och grundaren Rudolf Abelin.

Utställningsproducenten Eva Canebro har visualiserat berättelsen om grundaren och visionären Rudolf Abelin, tiden och människorna runt honom.
– Vi vill på ett nyfiket och kärleksfullt sätt genom denna utställning få våra besökare att komma närmare och beröras av denna plats och dess grundare. Passion är deras gemensamma nämnare, vår med, säger Lotte.

Eva Canebro har visualiserat Rudolf Abelins liv.

Sedan Eva fick uppgiften att skapa utställningen i höstas blev hon mäkta imponerad av Rudolfs liv.
– Utställningen är en livsvandring genom Rudolfs liv. Det finns så mycket att berätta om Rudolf, jag har verkligen fått välja ut godbitarna då det inte finns möjlighet att berätta allt.

Rudolf kommer förutom sin närvaro i själva utställningen i glaspaviljongerna att göra sig påmind runt om i parken på oväntat vis. Bland annat i sluttningen mot japanska trädgården kan man hälsa på honom.

Rudolf Abelin närvarar i trädgården.

Under hela detta jubileumsår är det tema Renässansen i trädgården. På de 13 hektar som trädgården utgörs av finns plats för många utan att någon behöver trängas.
– Det går bra att hålla avstånd både ute och inne. Vill man inte gå in för att ta en fika kan man ta med sig eget och sätta sig på valfri plats i trädgården, säger Lotte.

Lotte Karlefors är utvecklings-ansvarig på Norrviken.

Jubileumsutställningarna pågår under hela sommaren fram till slutet av september. På Norrvikens hemsida uppdateras kontinuerligt vad som gäller i trädgården med tanke på coronasituationen.

TEXT: PETER JAKOBSSON
FOTO: PETER JAKOBSSON & JENICA PAULSSON