Av Peter Jakobsson
Att odla nötter som livsmedel har fått en renässans i Sverige vilket nu även märks på Bjäre. Nötodlaren Göran Christiansson och Angelika Högwall från Akademi Båstads vuxenutbildning inom trädgård har nu sett till att det ska växa ätbara kastanjer i skogsträdgården i Sinarpsdalen.
Skogsträdgården i Sinarpsdalen har vuxit fram under ett antal år.
– Jag startade skogsträdgårdsprojektet tillsammans med mina elever men nu används den inte längre i samma utsträckning. Då fick jag tänka om med vad vi kunde göra med platsen utan att lägga massa tid på att sköta det. Då kom idén med att odla nötter och skapa en offentlig matpark. Förra hösten planterade vi tio träd som vi fick från Göran, alla lever de vidare och har vuxit bra, förklarar Angelika Högwall från Akademi Båstad vuxenutbildning.
Skogsträdgården ligger i botten av Sinarpsdalen. Foto: Peter Jakobsson
Nu har de odlat fler träd med planen att det om några år ska frodas av ätabara nötter vid Nötte backar.
– Nu har vi planterat 30 träd till som ska stå här och pollinera varandra. Nästa år ska vi planera fler igen, säger Göran Christiansson som driver nötträdplantskola i Laholm.
Om fem år bräknar de att de första kastanjerna från dessa träd att gå att plocka.
– Om 10 år har vi många träd som ger en hel del nötter, berättar Göran som tror att matkastanjer kan bli en viktig del av ett framtida hållbart livsmedelsystem.
En nyplanterad kastanjeplanta i skogsträdgården. Höljet skyddar plantan från djur. Foto: Peter Jakobsson
Nötter odlades en hel del förr i Sverige.
– Det odlades mycket nötter i Båstad mellan 1850 och 1950. Hassel fanns bland annat på Norrvikens trädgårdar. Sen 1970-talet har nötodlingen i Sverige nästan försvunnit och allt importeras i stället. Nu kommer det dock i gång odlingar med både hassel och valnötter igen på olika platser. Just matkastanjen som vi planterar här är intressant som ett komplement till valnöt och hassel. Kastanjen är det mycket mer kolhydrater i än valnötter och hassel, säger nötentusiasten från Laholm.
Träden som nu planterades är en gåva från Görans plantskola till Båstads kommun. De kommer växa länge utmed Nötte backar.
– De kan växa här i hundratals år. De äldsta kastanjeträden i Europa är cirka 2500 år gamla, berättar Göran och tillägger.
– Om fem år ser vi om det blev lite kastanjer och då kan båstadbor gå dit och plocka med sig.
Göran Christiansson visar en ätbar kastanj. Foto: Peter Jakobsson
Vad tycker du om att göra med de ätbara kastanjerna?
– Det vanliga är att rosta i ugnen men jag gillar också att skalade dem och koka, eller steka med smör, salt och peppar, säger Göran.
De flesta kastanjerna som man ser i vår natur är så kallade hästkastanjer och de är inte ätbara. Göran förklarar hur man ser skillnad på dem.
– Höljen kring de ätbara kastanjerna har långa taggar medan hästkastanjen har mer av knottror eller små taggar på sig.
Är man nyfiken på att testa matkastanjer så finns de att köpa.
– Tror det finns franska kastanjer att köpa på Lidl men det är inga svenska producenter som fått ut det i breda handeln än. Men svenska kastanjer kommer komma. Det är nu en renässans med svensk kommersiell nötodling, berättar Göran.
För de som är nyfikna att se matkastanjeträden som planterades i skogsträdgården så är det bara att gå dit och titta. De är nu omslutna av höljen som skyddar de från djuren så de är lätta att känna igen.