BJÄRE 2021-10-02 KL. 10:15

NSR tog emot avfall som annars måste till tippen

Av Peter Jakobsson

Samhälle När NSR genomförde den andra av två test med mobil resurspunkt var det ringlande kö av bilar innan de öppnade. Många hade tagit sig med sitt avfall till Entré Båstad denna regniga tisdag.

NSR tog emot avfall som annars måste till tippen
Många från NSR var på plats för att hjälpa folk med var de skulle slänga de olika sakerna de hade med sig.

En mobil resurspunkt är som en tillfällig återvinningscentral. NSR kommer med flera lastbilar och containrar för att kunna ta emot många olika fraktioner. Sånt som ej går att slänga på återvinningsstationerna som finns runt om på Bjäre. De tog emot, farligt avfall, trä, elektronik, fyllnadsmassor med mer och de flesta hade en blandad kompott av saker med sig.
– Vi är väldigt nöjda med testen vi gjort, säger projektledare Angelika Blom på NSR.

Till Entré Båstad kom det runt 600 personer på de fyra timmarna som NSR var på plats vilket var över NSRs förväntan. Containrarna fylldes på snabbt men allt fick plats.
– Vi behövde inte neka någon att slänga för att det var fullt men visst kom det in mer än vi kanske trodde, förklarar Angelika.

Nu ska NSR utvärdera testerna och planera för att kunna starta upp med regelbundna besök av mobila resurspunkten.
– Vi ska se vad vi behöver upphandla och hur vi behöver utbilda personal som ska sköta det hela. I kvartal två 2020 hoppas vi komma i gång.

Att det ska dröja ett halvår innan NSR kan komma i gång beror på tröghet i vissa processer.
– Behöver vi upphandla saker måste vi följa lagen om offentlig upphandling vilket tar tid. Sen behöver vi hitta fler platser att vara på.

De två testerna gjordes i Torekov vid First Camp och vid Entré Båstad, grustag Nova. Med facit i hand inser NSR nu att de behöver platser där många bilar kan komma utan att det stör eller blir farligt. Platserna var bra men samtidigt vill de kunna vara på fler platser på Bjäre.
– Om någon har tips eller kanske själv har mark där vi kan få vara och där det finns gott om utrymme får de gärna höra av sig.

Strax innan de öppnade för att ta emot avfall vid Entré Båstad var det lång kö med bilar längs Stenhusvägen som delvis blockerade för andra bilar att ta sig fram.
– Det var lite av ett organiserat kaos vid öppningen. Vissa ville lämna tidigare men då hade vi inte alla bilar och containrar på plats.

En annan utmaning med platsen att stå på kommer på vinterhalvåret.
– Ska vi ta emot på kvällar på vintern så behöver vi en plats med belysning. Många saker finns kvar att lösa men vi ser fram mot att kunna erbjuda tjänsten framöver. Vi är mycket motiverade för detta, säger Angelika.