BJÄRE 2023-02-20 KL. 10:52

Nu börjar elprisstödet betalas ut

Av Rickard Gustafsson

Det för många ytterst välkomna elprisstödet börjar betalas ut den här veckan. De första utbetalningarna dyker upp på torsdag medan det kan dröja en bit in i mars för den som inte registrerat sitt kontonummer hos Swedbank.

Nu börjar elprisstödet betalas ut
Försäkringskassan har påbörjat utbetalningarna av elprisstödet. Du räknar ut ditt stöd genom att multiplicera 79 öre med antalet förbrukade kilowattimmar under perioden oktober-21 till och med september -22. Foto: Bildbyrån

Måndagen den 20 februari börjar Försäkringskassan att betala ut det första elstödet till hushåll i södra Sverige. Det utgår till alla vars namn stod på ett elnätsavtal i södra Sverige (elområde tre och fyra) den 17 november i fjol.
– Det tar tre bankdagar, så de första får sina pengar den 23 februari, har Fredrik Falk, verksamhetschef vid Försäkringskassan, tidigare sagt till TT.

Långt ifrån alla kommer att ha pengarna på kontot på torsdag. För det första måste man ha registrerat sitt kontonummer hos Swedbank för att kunna komma med i första utbetalningen, men samtidigt är det 4,3 miljoner hushåll som ska få pengar. Det gör att Försäkringskassan rent administrativt tvingas att betala ut stödet under ett antal dagar.

Försäkringskassan räknar med att alla som förhandsregistrerat sitt konto ska ha fått elprisstödet den 7 mars. För den som inte registrerat något kontonummer kommer pengarna senare i mars, troligen via en avi på posten.

Även Swedbanks kunder rekommenderas att kontrollera att deras konto är registrerat i Swedbanks kontoregister via deras hemsida.
Om ditt konto inte registreras hos Swedbank kommer Försäkringskassan att kontrollera om du har ett bankkonto registrerat hos dem eller hos Pensionsmyndigheten. I så fall betalas elstödet dit.

Elprisstödet utgår från perioden oktober 2021 till september 2022. I elområde 4 där Laholm och Båstad ingår blir stödet 79 öre för varje kWh som du förbrukat under perioden.
En normalvilla som exempelvis använt 20 000 kWh under perioden kommer alltså att få ett stöd på 15 800 kronor.

I början på 2023 meddelade regeringen att det ska bli ytterligare ett elprisstöd på 10 miljarder kronor för perioden november-december 2022. Även det ska betalas ut av Försäkringskassan, men det är inte beslutat när det ska äga rum.

Tänk på, att där det finns pengar finns också bedragare. Så var på din vakt om någon skulle kontakta dig och be dig identifiera dig med bank-id för att få ut dina pengar. Om det sker så rör det sig om ett bedrägeriförsök och du ska då bara slänga på luren.