Klik venligst
BJÄRE 2022-08-02 KL. 12:00

Nu dammas de gamla tröskorna av

Av Carina Nilsson

Den som gillar gamla jordbruksredskap och maskiner kan få sitt lystmäte på Vardagsmuseet den 21 augusti. Då firas skördedagen -- efter fyra års uppehåll.

Nu dammas de gamla tröskorna av
De gamla traktorerna och maskinerna fungerar än. Foto: Privat

Skördedagen arrangeras av Ålstorps bygdegårdsförening i samarbete med Vardagsmuseet i Ålstorp utanför Laholm. Besökarna får ta del av livet på en gård förr, och hur skördearbetet gick till med olika maskiner.

– Vi firar skördedagen hos oss på Vardagsmuseet men det är bygdgårdsföreningen som håller i det mesta. Vi brukar ha det vartannat år, men på grund av corona är det nu fyra år sedan vi hade skördedagen senast, säger Margit Nilsson som driver museet tillsammans med maken Jan Ove Nilsson.


Ångmaskinen var en revolution när den kom, då man inte längre behövde vattenraft för att få energi. Ångmaskinen kunde bland annat driva ett tröskverk. Foto: Privat


Under dagen visas en stor mängd jordbruksredskap och maskiner från 1900-talets början och framåt. Flertalet av dem användes i slåtterarbetet.

– Vi har bland annat en tröska från 1950-talet, och vi kommer även att starta ångmaskinen, men vi visar också slåtter med lie. Min man är redan i gång med att smörja och fixa de gamla maskinerna så att de startar tills det är dags, säger Margit Nilsson.

Även vardagsmuseet kommer att vara öppet under söndagen, där besökarna kan uppleva miljöer som går 100 år tillbaka i tiden.


Den 21 augusti sätts gamla slåttermakiner igång på Vardagsmuseet i Ålstorp. Foto: Privat


– Vi har haft en bra säsong med många besökare, men håller stängt för säsongen. Skördedagen den 21 augusti blir sista tillfället i år som vi har öppet för allmänheten, säger Margit Nilsson.

Skördedagen startar klockan 13.