Klik venligst
BJÄRE 2024-09-09 KL. 13:13

Nu får soptunnorna ny fackindelning

Av Peter Jakobsson

De flesta i Båstads kommun har sedan en tid de två sopkärlen med fyra fack i varje. Den hushållsnära sorteringen har blivit en rutin och vana för många. Men kärlen fulls ju lite olika mycket och våra vanor ändras med tiden. Därför har NSR sett över vad som slängs och kommer nu att ändra indelningen på vad som är i facken för att bättre spegla verkligheten.

Nu får soptunnorna ny fackindelning
Så här kommer fackindelningen i soptunnorna att bli efter bytet som sker i september och oktober. Foto: Peter Jakobsson

– Vi gör det inte ofta men när det behövs, och det var nu. Ändringen är redan genomförd i Bjuv och Åstorp och nu gör vi samma i Båstad och sen Ängelholm, förklarar Maria Ledström, enhetschef strategisk planering på NSR.

I den nya indelningen blir så att plast får stora platsen i tunna 2 där tidningar varit tills nu. Samtidigt ändras så att både mjuk- och hårdplast får slängas där.

– Nu är det så att vi får blanda men med fackindelningen som den nu är hade det varit problematisk att blanda, skulle inte få plast. Men vi har märkt att det varit en utmaning med plastsäcken för mjukplast, det har inte fungerat så bra, säger Maria Ledström.

Andra ändringar är att färgat glas och tidningar får de små facken på kärl 1 vilket betyder att de kommer tömmas oftare än när de var i kärl 2. Metall flyttar till litet fack på kärl 2 och plast får det ena stora facket på kärl 2.

Under september och oktober kommer NSR att antingen byta ut hela tunnorna eller sätta nya klisterlappar som visar vad som ska slängas var. Detta görs i samband med att båda tunnorna töms hos folk. De som fortfarande har en- eller tvåfackskärl kommer samtidigt att få fyrfackskärl.

Ändringen på fackens indelning har redan gjorts i Bjuv och Åstorp som också ingår i NSRs område.

– Nu gör vi samma i Båstad och sen ska även Ängelholm få den indelningen, säger Maria.

Mängden av olika typer av skräp ändras med tiden men är det även skillnader i vad folk slänger i de olika kommunerna ni är verksamma i?

– Det är ganska lika. Mängderna kan väl variera lite beroende på hur mycket återvinningsstationer som finns nära de boende, avslutar Maria.