Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-04-09 KL. 07:12

Nu kommer vaccin i större kvantiteter

Av Peter Jakobsson

I april får Region Skåne lika många vaccindoser som regionen fick sammantaget under december, januari, februari och mars. Nu finns kapacitet, personal och material att fortsätta öka vaccinationstakten i april.

Nu kommer vaccin i större kvantiteter

- Nu planerar vi för fas 3. Vi kommer först att vaccinera gruppen 60 till 64 år som får brev från sin vårdcentral när det är dags. Förhoppningen är att de ska kunna påbörja sina vaccinationer i början på maj. Vaccinationen av den breda allmänheten, fas 4, planerar vi att starta första veckan i juni. Vår plan är ha många vaccinationsplatser – det ska vara lätt att vaccinera sig, meddelar Region Skåne genom läkemedelschef och vaccinsamordnare Maria Landgren.

Vaccinationsviljan i Skåne är mycket hög och vårdcentralerna vaccinerar för fullt i takt med att vaccinleveranserna ökar. Planen är att alla över 65 år ska ha erbjudits och fått en första dos före april månads slut.
- Det är positivt att vaccinationsviljan är så hög, även om det ibland kan vara svårt att komma fram direkt till vårdcentralen. Vi förstår att man vill boka tid så snart som möjligt men det går bra att vänta någon dag.

Trots att vaccinationen nu börjar komma igång på allvar är det inte läge att slappna av. Skåne har fortfarande en betydande samhällsspridning och den nedgång i antalet nya fall som Skåne haft tidigare har planat ut.