Klik venligst
BJÄRE 2023-01-25 KL. 07:00

Nu sätter bröderna Walldén punkt

Av Johan W Jönsson

De drejande bröderna Åke och Anders Walldén har så sakteliga trappat ner under de senaste åren. Nu är fastigheten såld och innan jul hade butiken på Skottorps Stengods de sista ordinarie öppetdagarna.
– Det är klart att det är ett visst vemod men vi känner oss färdiga med det här kapitlet nu, säger de sympatiska bröderna.

Nu sätter bröderna Walldén punkt
Nu är Åke och Anders Walldén färdiga vid drejarskivorna. Fastigheten är såld och bröderna kan bli pensionärer på riktigt. Foto: Johan W Jönsson

Under 1970-talet provade sig Åke och Anders fram inom drejningen. Julen 1983 öppnade de verkstad och butik på platsen där de funnits fram till idag. Men nu är det slut.
– Vi har sålt fastigheten och senast den förste mars ska vi vara ute. Vi har någon beställning kvar som vi ska bränna. I övrigt blir det inte tillverkat mer, säger Anders.

Tillsammans med sin bror har han skapat otaliga tallrikar, muggar, skålar, lampor och ljushållare. I princip alla laholmare har åtminstone något föremål från Skottorps Stengods hemma.
– Sedan 2019 har vi låtit öppettiderna slutta lite nedåt. Denna julförsäljningen som var blev vår 40:e. Så det kändes som ett lämpligt sätt att avsluta det hela, säger Anders.

Vad händer med drejskivorna?
– Jag ska ta hem en så att jag har något att avreagera mig på, skrattar Anders.
– Jag kommer pyssla lite med barnbarnen och man kan ta fram lite lera och låta det vara en liten form av samlingspunkt när man har folk hemma, fortsätter han.

Åke tar inte hem någon drejskiva. Efter 50 år vid skivan är ryggen sliten och behöver vila. En av dem går till Iréne Johnssons krukmakeri i Hasslöv.


Anders Walldén servar en av de sista kunder i Åsa Bäcklund från Mellbystrand. "Det är speciellt med Skottorps Stengods. Det är stabilt och snyggt. Jag är uppväxt med Höganäskeramik och flyttade till Skottorpskeramik", säger hon. Foto: Johan W Jönsson


Vad bär ni främst med er från de här 40 åren?
– Det är att man gjort bruksgods och fått så mycket feedback kring att det används dagligen hos vissa och vid speciella tillfällen hos andra. Vi slutar men grejerna finns kvar.

Skottorps Stengods har haft många trogna kunder genom åren. Det är generationer av turister och bofasta som handlat hos bröderna Walldén.
– Vi har fått ett otroligt kontaktnät över hela landet. Både jag och Åke skulle nog kunna cykla från Ystad till Haparanda och bo och äta gratis.
– Man har blivit bekant med hela släkter och har fått tagit del av deras sorg och glädje. Det viktigaste föremålet här för många har varit pallen vid drejskivorna.

Hallandsgrytan har varit godsets flaggskepp. Den har alltid varit med och har varit väldigt uppskattad sedan mitten av -70-talet.
– Det var en gammal dam som kom med en sprucken gryta och undrade om vi inte kunde göra en liknande. Den blev väldigt populär.

Halländska hemslöjden fick nys om grytan och skaffade fram recept på laxlåda från 1876. Det blev en perfekt kombination med Laholm, laxen och Hallandsgrytan.

Från början hade Åke och Anders tänkt att sälja stengodset som boningshus. Men det medgav inte byggnadsplanen. Det var hantverk och handel som gällde.
– Vi hade behövt göra en planändring. När vi köpte den här tomten så låg den utanför byggnadsplanen. Därför var det smidigt att det blev som det blev, säger Åke.

Jan-Rune Rohwer och Rita Hartman på Laholms Stenhuggeri har köpt fastigheten och flyttar sin verksamhet till Skottorp.
– Det blev en jättebra lösning. Det är kul att det fortsätter att vara hantverk här. Även om det blir en annan verksamhet och på ett annat sätt, säger Åke och Anders fyller i:
– För oss var det dags att göra något. Staten säger att man ska jobba till man är 69 och det är jag nu och Åke fyller 75, skrattar han.


Åke visar sin skicklighet vid drejskivan. Några beställningar återstod när LT var på besök. Men i övrigt är det färdigdrejat. Foto: Johan W Jönsson


Hur kommer det sig att ni hållit på så länge?
– Vi har gjort våra grejer från hjärtat. Det är bruksgrejer med kvalitet som folk uppskattar. Mötet med kunderna är förmodligen det allra roligaste, säger Åke.

Vad ska ni göra nu?
– Gungstol och katt!, skrattar Anders.
– Nej, för min del blir det mycket naturen: cykla och gå. Sedan har fotbollen alltid varit en central del i livet och där kommer jag kunna engagera mig lite mer nu, fortsätter han.

Åke berättar att han med ålderns rätt ska ta det lugnt men att det kommer att bli en hel del promenader och lite bokläsande på agendan framåt.