BJÄRE 2022-06-17 KL. 06:00

Nu ställer Kristina ut sin konst på Bjäre

Av Erik Persson

Med en ateljé på Bjäre och i Frankrike, lever Kristina Perminger en konstnärs dröm. Nu, över en veckas tid, kommer hennes färgstarka tavlor att visas hos Galleri Don Clarre i Torekov med start under Midsommardagen.

Nu ställer Kristina ut sin konst på Bjäre
Kristina i sin ateljé på Bjäre. Foto: Erik Persson

Med starka rötter på Bjäre har Kristina och hennes man, Bo, trots alltid sökt nya platser och utmaningar. Denna kreativitet tog nya höjder när man valde att köpa ett stort gammalt stenhus från 1300-talet i södra Frankrike, närmare bestämt i Nézignan-l’Évêque. Det var också i denna lilla by på ca 2000 invånare som Kristinas målning skulle bli på riktigt, som hon själv uttrycker det.

Högst uppe i det gamla stenhuset kunde hon inspireras och måla, med vyer utöver den franska landsbygden ifrån sin ateljé.

– När vi pensionerade oss och började spendera stora delar av året i Frankrike tog mitt målande fart på riktigt. Måleriet blev en sysselsättning, men också meditation. Jag har alltid varit aktiv och sökande. Det är klart man kunde valt något annat, men målandet kändes mest naturligt.

– Det blev extra starkt under början av pandemin när vi blev ”inlåsta” och bara fick röra oss en kilometer hemifrån, en timme om dagen. Det blev mycket tid i ateljén.

Efter ett arbetsliv inom bland annat reklam och design, då mindre tid för målning fanns, har Kristinas konstnärliga resa kunnat fortsätta att växa.

– Jag trodde i början att den konstnärliga förmågan var en gåva man var född med, men vad fel jag hade. Som allt, gäller det att öva, studera och vara nyfiken. Det var efter att jag lärt mig grunderna som jag kunde börja känna mig säkrare i min konst.

– Jag började en veckokurs i akvarellmåleri hos konstnären Jane Hansare, som sen ledde vidare till flera åtskilliga kurser och studier hos kända konstnärer, både i Sverige och Europa. Lars Eje Larsson, Simon Fletcher, Ria Roes, Hasse Karlsson och Nicholas Poullis för att nämna några.


En av Kristinas färgstarka tavlor. Foto: Erik Persson


Hur stor del har Bjäre och Frankrike påverkat din konst? Det låter som en konstnärs dröm.

– Kultur smittar verkligen av sig, något som finns på båda platserna där vi bor. Denna tiden på året är fantastisk här på Bjäre. Sist blev det Dagshög som inspirerade. Det är så vackert där.

– Sen är Frankrike speciellt och spännande för oss. En personlig höjdpunkt var att få ställa ut mina tavlor i Biennalen i Servian.

– Det finns så mycket trevliga, märkliga människor i vår by. Vi har till exempel ett par Brittiska vänner som brukar anordna jazzkonserter hemma, med upp till 100 personer i sitt hus. Helt underbart.

Slutligen - Hur känns det inför Vernissagen?

– Jag fick en förfrågan av Clarre och svarade Ja!

– Det ska bli jättekul, men också lite nervöst måste jag erkänna. Det är en annan roll av mig som jag ska visa upp för dem jag känner här på Bjäre. Jag var förvisso på Annexet i Mölle förra året, men detta är närmre hem.


Nu görs de sista förberedelserna inför kommande vernissage. Foto: Erik Persson


Vernissagen öppnar på Midsommardagen den 25 Juni, 13.00-18.00, på Galleri Don Clarre i Torekov.

Utställningen pågar fram till den 1/7. Öppet dagligen, 14.00-17.00.