Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-03-16 KL. 10:07

Ny bensinstation öppnar i Östra Karup

Ny bensinstation öppnar i Östra Karup

I början av april får Östra Karup en ny bensinstation när det klassiska varumärket Gulf kommer tillbaka till Bjäre. Bakom satsningen står Daniel Enochsson som sedan tidigare driver den intilliggande biltvätten.

Redan 1911, bara tio år efter att Gulfs första högproducerade oljekälla i Texas kom i drift och bolaget grundades, startade man den första drive-in-bensinstationen i Pittsburgh, Pennsylvania, USA. Dåtidens bilister kunde tanka bensin direkt från en pump. Den nya macken i Östra Karup kommer att ha två dubbelpumpar från start men är redan förberedd för nya miljövänliga bränslen när de kommer. Redan inom en snar framtid kommer man dock att kunna erbjuda miljövänlig diesel som producerats av tallolja från Norrland.
– Min tanke från början var att bygga en femtiotalsmack i modern tappning, berättar Daniel Enochsson. Inspirationen hade jag fått från mina resor i södra USA men Gulf Europa var inte helt med på tanken så det blev en modern mack men enligt en design som jag tycker passar in.

Ett annat grepp som visade Gulfs fokus på service var att erbjuda bilisterna gratis vägkartor, vid sidan av att personalen på stationerna hjälpte sina kunder med enklare service på bilarna. På Daniels anläggning kommer det från start inte att finnas någon butik vid macken men tanken är att en sådan ska byggas i framtiden, när detaljplanen tillåter det. Daniel menar att det ligger i tiden men den typen av servicebutik, något som idag saknas i Östra Karup.

Motorsporten har varit ett viktigt inslag i Gulfs verksamhet. Tidigt satsade man på bilracing för att testa sina nya produkter, bland annat oljan Gulf Pride och bensinen No-Nox.  Ingen bilintresserad glömmer någonsin de ljusblå och orangea Gulf-bilarna som härjade på racerbanorna på 60- och 70-talen. Det verkliga genombrottet kom 1968 och 1969 när de Gulfmålade Ford GT40-bilarna vann LeMans 24-timmarslopp. Det blev också filmatiserat med Steve McQueen i huvudrollen i filmen med samma namn 1971. 
– Eftersom motorsporten alltid har legat mig varmt om hjärtat är det egentligen självklart att det blir en Gulfstation, skrattar Daniel. Tanken är att arrangera en del temakvällar kring sådana enkla saker som att byta glödlampor och liknande, saker som idag inte är självklara att du kan få hjälp med på mackarna.

I nästa nummer av Bjäreliv kan du läsa en längre intervju med Daniel där vi pratar allt från biltvätt och bensinmack till motorsport och resor.

TEXT & FOTO: Joakim Ormsmarck