Klik venligst
BJÄRE 2023-05-05 KL. 12:45

Ny cykelrunda med lokala matproducenter

Av Carina Nilsson

I år kommer en av Bjäres lokala vinproducenter med på årets Smaka på Bjäre-runda. Dessutom får man titta in på Ranviks fruktodling och plantskola, som vanligtvis inte är öppen för allmänheten.

Ny cykelrunda med lokala matproducenter
Emma Jönsson är samordnare för Smaka på Bjäre. Sista anhalten blir på hennes gårdsbutik där hon bland annat odlar hallon. Foto: Carina Nilsson

Den 20 maj är det dags för årets upplaga av Smaka på Bjäre. Rundan innehåller fyra stopp i år, och bjuder på både god mat och dryck. Fin utsikt över Bjäres kulliga landskap och motion får man på köpet eftersom deltagarna cyklar mellan olika matproducenter och gårdsbutiker på Bjäre.

Emma Jönsson som driver Bjäre bär är samordnare för arrangemanget.

– Jag brinner för det här med odlandet, att man ska veta var maten kommer ifrån, hur det går till att odla och tillverka maten vi äter. På Bjäre finns det många duktiga matproducenter och det är viktigt att kunskapen når ut till konsumenterna, säger hon.

Årets första stopp blir på Lottenlunds estate, en vinodling i Segelstorp.

– Reglerna tillåter tyvärr inte att vi bjuder på alkolholhaltiga drycker men det blir smakprov på äppelmust och man får lära sig en hel massa om vin av Tina som driver företaget. Vill man gynna det närproducerade så finns det riktigt bra svenskt vin numera och mer kommer med ett varmare klimat, säger Emma Jönsson.

Det andra stoppet är Ebbessons gårdsbutik och mejeri i Möllhult.

– Ebbessons är en sann bondgård som driver konventionellt lantbruk med mjölkkor samt potatis- och grönsaksodling. Det är viktigt att vi får en bredd i vilka som är med, det får inte bli någon tillrättalagd Bregott-fabrik av det. Dessutom har Ebbessons vunnit flera olika priser i mathantverk för sina ostar som deltagarna kommer att få smaka, säger Emma Jönsson.

Från Möllhult går rundan vidare till andra sidan åsen. Strax ovanför Båstad ligger Ranviks fruktodling och plantskola.

– De har vanligtvis inte öppet för allmänheten men kommer att vara med i år. De berättar om sin eko-odling och på plats finns även Henrik Beskow som jobbar med alkoholfria drycker. De brukar beskriva det som drycker som berör utan att berusa, säger Emma Jönsson.

Sista stoppet blir på Bjäre bärs gårdsbutik. Där bjuds det på italiensk glass från Aldo, gjord på skånsk grädde, och varma hallon från Emmas odling.

– Hallonen är frysta, vi kan inte få fram färska till mitten av maj, men det brukar smaka väldigt bra till glassen ändå, säger Emma.
Evenemanget har plats för cirka 200 personer och man cyklar i sin egen takt.

– Skulle det bli fruktansvärt dåligt väder så kan man förstås köra bil, men annars är det cykel som gäller för att man ska kunna njuta av landskapet och Bjäres alla vyer och dofter. Rundan är på cirka fyra mil, motionen får man på köpet, men idag har många elcyklar så då går det lite lättare att trampa, säger Emma.

Den som vill kan också hyra cykel och få den lämnad och hämtad i anslutning till evenemanget.