Klik venligst
BJÄRE 2024-10-31 KL. 11:00

Ny folkhälsorapport bland unga visar på stillhet, stress och snus

Av Peter Jakobsson

Region Skånes nya folkhälsoenkät för 2024 visar både ljusa och mörka trender bland unga i Skåne. Trots att de flesta trivs med livet och har framtidstro så ökar psykisk ohälsa, särskilt bland flickor. Många rapporterar stress, sömnproblem och andra psykosomatiska besvär. Enkäten ger viktig vägledning för regionens folkhälsoinsatser enligt experterna på Region Skåne.

Ny folkhälsorapport bland unga visar på stillhet, stress och snus
Källa: Folkhälsorapporten 2024 från Region Skåne

Under början av året fick 32 000 skånska elever i åk 6, åk 9 och gymnasiet åk 2 fylla i Region Skånes Folkhälsoenkät ”Barn och unga i Skåne 2024”. Nu har resultaten sammanställts och det visar att de flesta trivs bra med livet. Samtidigt fortsätter trenden med fler som känner stress och oro, särskilt bland flickor.

Resultaten pekar på att det är särskilt oroande är att allt fler ungdomar lever ett stillasittande liv. Endast 55–60 procent av pojkarna och 30–45 procent av flickorna når de nationella rekommendationerna om minst 60 minuters fysisk aktivitet per dag. Bland flickorna på gymnasiet är fysisk aktivitet särskilt låg, och var fjärde flicka rapporterar att de rör sig mindre än 30 minuter per dag. Jens Sörvik, chef för miljö och hälsa vid Region Skåne, menar att många skolor och kommuner ser behovet av förändring men saknar stöd för att implementera långsiktiga och strukturerade metoder.

Ett område där flickor och pojkar skiljer sig åt mycket är den upplevda stressen. Bland flickor på gymnasiet känner 50 procent ofta stress i vardagen, bland pojkarna är det bara 19 procent. Även i området självkänsla finns större könsskillnader. Nästa 60 procent av pojkarna uppger att de oftast är nöjda med sig själva medan det bland flickorna är 37 procent.

Källa: Folkhälsorapporten 2024 från Region Skåne

Enkätsvaren visar även på en ökad ensamhet bland unga. Omkring 25 procent uppger att de känner sig ensamma minst en gång i veckan, en känsla som är vanligare bland flickor än pojkar. Samtidigt är det något fler pojkar än flickor i de äldre åldrarna som saknar en nära vän. Skoltrivseln är över lag hög, särskilt i gymnasiet, men en tydlig skillnad mellan könen finns. I årskurs 6 och 9 uppger 75 procent av pojkarna och 60 procent av flickorna att de trivs i skolan, och över tid syns en nedgång i skoltrivsel, särskilt bland flickorna.

Källa: Folkhälsorapporten 2024 från Region Skåne

Rapporten belyser även oroande trender inom nikotin- och energidryckskonsumtion. Andelen ungdomar som snusar har ökat markant, särskilt bland flickor på gymnasiet, där 20 procent av flickorna och 28 procent av pojkarna uppger att de snusar. Samtidigt har konsumtionen av energidrycker ökat kraftigt. I år uppger omkring en fjärdedel av eleverna i årskurs 9 och en tredjedel av gymnasieeleverna att de dricker energidrycker dagligen. Gymnasieflickor står för den största ökningen, med en uppgång på 19 procentenheter sedan 2021.

Källa: Folkhälsorapporten 2024 från Region Skåne

Även spelande visar ökande nivåer, där 35–43 procent av eleverna rapporterar att de ägnar mer än tre timmar per dag åt digitala spel på fritiden. Ökningen är särskilt markant bland flickor, där könsskillnaderna som tidigare funnits nu har försvunnit.

Vad gäller spel om pengar så är det markanta könsskillnader, med tydligt högre andelar för pojkar än flickor både i årskurs 9 och gymnasiets år 2.

Källa: Folkhälsorapporten 2024 från Region Skåne