Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-05-09 KL. 00:08

Ny guidebok till svemester med bad i Skåne och Halland

Av Peter Jakobsson

Mycket talar för att vi går en ny “svemester”-sommar till mötes. I boken Bästa badutflykterna i Skåne och Halland ges den kompletta guiden till mer än 40 av Sydsveriges semesterpärlor längs med Skåne- och Hallandskusten.

Ny guidebok till svemester med bad i Skåne och Halland
Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén är författarna bakom boken.

Här på Bjäre känner vi till våra härliga stränder och badplatser men det finns fler pärlor längre bort som kanske erbjuder något annat och något nytt. I boken ger resejournalisterna Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén tips på bra badutflyktsmål och ger även läsaren tips på var man hittar smarrig glass, vacker natur, roliga sevärdheter, immig öl och god mat.
– Vi ville med den här boken berätta om allt som hör badutflykter till, det är så mycket mer än ett svalkande dopp i det blå för att sedan torka i solen. Här har vi samlat mer än 40 tips på fina badutflykter i Halland och Skåne. Själva älskar vi att bada och att vara både i och nära vatten, på sommaren är badplatsen lite som vårt förlängda hem. Oavsett väder så är en dag med ett bad alltid en bra dag, och kan den krönas med något gott eller ett besök på en spännande plats blir det extra ljuvligt, säger Anna W Thorbjörnsson.

En bra badutflykt är mycket mer än själva doppet; det är också vackra badhotell med svindlande havsutsikt och trerätters, klirrande isbitar i glaset och nattsudd. Eller vandringar i naturreservat, små stugor och mysiga pensionat med grötfrukost och hemgjord marmelad. Det kan också vara vinprovning, gårdsbutiker och läckra räkmackor till lunch. Det är även vid badplatser som vi möter vännerna på picknick, kvällspromenerar eller morgondoppar oss, äter kanelbullar med jordgubbssaft och spelar strandvolleyboll i solnedgången med kall öl och grillad korv.

Förutom förslag på bra utflyktsmål får läsaren många bra allmänna tips om kollektivtrafik, cykel- och vandringsleder och praktiska saker att tänka på om vad man bör ha med sig till badplatsen. Boken är helt enkelt fylld med tips för hela familjen, kompisgänget eller pensionärsvännerna som vill uppleva en oförglömlig semester i södra Sverige.

Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén är resejournalister och författare och har gett ut över tio böcker tillsammans, bland annat Med tåg genom Europa, Historiska Berlin, Tåg och mat i Italien och Magiska Bohuslän.


Utdrag ur boken:

Segeltorpsstrand och Ängelbäcksstrand
Längs hela södra Bjärekusten breder ett naturreservat ut sig med ett pärlband av sandstränder, betande strandängar, klitter klappersten och klippor. Skåneleden går genom hela området som sträcker sig 15 kilometer från Vejbystrand i söder till Torekov i norr.

Ett favoritbad är Segelstorpsstrand, där det lilla samhället med samma namn kan skryta med en bred mjuk långgrund sandsträcka där det sällan blir trångt. Här och där spelas beachvolleyboll. Småskaligt, avslappnat med lokalkänsla och en ljuvlig utsikt över viken och Kullahalvön. Ängelbäcksstrand angränsar till Segelstorpsstrand och erbjuder samma fina vy, här finns också en brygga.


Långasand
Stranden i Långasand är en doldis, inramad av klippor vackert belägen nära Vesslunda naturreservat söder om Falkenberg.
Stranden är skyddad och långgrunt familjevänlig med mjuk sand. Vägen hit slingrar sig förbi sömniga gårdar och över ett öppet och mjukt rundat jordbrukslandskap – vi känner direkt hur det blir enkelt att slappna av i allt det gröna så fort vi svängt av hit från E6. Detta är ett av de mer hemliga baden i Halland och kommer du lite utanför högsäsong är chansen stor att du ensam kan ströva bland snäckskalen på stranden. Vi gillar Långasand speciellt för att det är omgivet av ren natur. Vill du vara mer aktiv på stranden kan du spela beachvolleyboll i norra änden eller ta en promenad i Vesslunda naturreservat norr om stranden runt Suseån.