Klik venligst
BJÄRE 2023-05-03 KL. 12:10

Ny pallplats för Tilda från Apelryd

Av Peter Jakobsson

Ny pallplats för Tilda från Apelryd
Finalisterna i tävlingen Bocuse d'Or Sweden Commis Award 2023. Vinnaren Lovisa Hutton i förgrunden, Tilda är näst längst bort. Foto: Samuel Unéus

Bocuse d’Or Sweden Commis Award är kocktävlingen som årligen utser Sveriges bästa kvinnliga commis, det vill säga assistent i ett proffskök. Tävlingen avgjordes på Münchenbryggeriet i Stockholm med tre finalister, alla sistaårselever på kockgymnasier.

De tre finalisterna var Tilda Svensson från Apelrydsskolan i Båstad, Lovisa Hutton från Sturegymnasiet i Halmstad och Linnéa Henriksson från Dackeskolan i Mjölby. Uppgiften för finalisterna var att på två timmar tillaga en rätt för sex personer med huvudråvaran kolja.
– Det var både hög energi och riktigt hög nivå i alla tävlingsköken. Det är roligt att se hur många kocktalanger som finns i Sverige och vi hoppas att den här tävlingen ska uppmuntra ännu fler att vilja tävla i matlagning och kanske framför allt locka fler till kockyrket, säger Jesper Johansson, tävlingsledare och vd på Restaurangakademien som äger tävlingen Bocuse d’Or Sweden.

När juryn hade smakat och bedömt finalisternas maträtter blev det Lovisa Hutton från Halmstad som utsågs till vinnare.

För Tilda Svensson från Apelrydsskolan blev det en pallplats på Bocuse d'Or Sweden Commis Award men för bara drygt en månad sedan vann Tilda tillsammans med Zeke Westerlund Gymnasie-SM i grenen kök.


Tilda Svensson var en av tre finalister på Bocuse d'Or Sweden Commis Award. Foto: Arkiv