BJÄRE 2025-04-08 KL. 11:40

Ny strid om avfallsupplag på Bjäre

Av Carina Nilsson

Miljö- och byggnadsnämnden i Båstads kommun har sagt ja till NSR:s ansökan om bygglov för ett upplag för trä- och trädgårdsavfall vid återvinningsstationen i Grevie.
– Vi kommer att överklaga igen, säger Ingrid Edgarsdotter som är ordförande i vägföreningen och som får medhåll av boende och flera företagare i området.

Ny strid om avfallsupplag på Bjäre
Ingrid Edgarsdotter är ordförande i vägföreningen i Grevie och Lotta Larsson bor cirka 100 meter ifrån det planerade avfallsupplaget. "Det är risk att det blir samma röra som på återvinningsstationen" säger de. Foto: Carina Nilsson

I december 2023 upphävde mark- och miljööverdomstolen kommunens förra bygglovsbesked för den planerade anläggningen för trä- och trädgårdsavfall. Även den gången protesterade de boende och näringsidkarna runt omkring. Länsstyrelsen samt mark- och miljödomstolen gick på NSR:s linje men i mark- och miljööverdomstolen, MÖD, tog ärendet en ny vändning.

Domstolen slog framför allt ner på att avfallsupplagets verksamhet inte var förenlig med detaljplanen för området. I detaljplanen står att området kan användas för handel och småindustri. MÖD ansåg inte att den tilltänkta anläggningen var en liten avvikelse och upphävde bygglovet.

Sedan dess har NSR låtit göra buller- och trafikutredningar. Platsen ska hägnas in och förses med kameraövervakning. I september kom bolaget med en ny bygglovsansökan – på samma plats.

– Det har gjorts en lokaliseringsutredning där man tittade på flera platser. Båstads kommun och NSR har haft en dialog och det här bedömdes vara den bästa vad gäller tillgänglighet och logistik bland annat. Vi tror att vi har en bättre chans att få igenom ansökan den här gången även om beslutet överklagas, säger NSR:s renhållningschef Erika Fjelkner.

Men utredningarna sågas av vägföreningens ordförande Ingrid Edgarsdotter och närboende Lotta Larsson.

– De mätte trafiken den 14 oktober mellan klockan 12-13. Det är ju knappast relevant för hur det ser ut här under vår och sommar, då vi har som mest folk på Bjäre och då de flesta håller på i sin trädgård, säger Ingrid Edgarsdotter.

– Vad gäller bullret så ska det nu flisas fyra gånger om året, men vem vet om det blir mer och det lär låta något fruktansvärt. Mitt hem ligger väldigt nära och jag både jobbar och bor där. Dessutom ska anläggningen vara öppen till klockan 22. Det betyder att det kan bli stökigt även kvällstid. För mig som har trädgården ut mot den tilltänkta platsen så kommer det helt klart att bli väldigt störande, säger Lotta Larsson.

Även de tre företagen på platsen: Ica, Bjäre Kvarn och Stone Grave Properties ställer sig negativa till planerna.

Ingrid Edgarsdotter och Lotta Larsson skulle hellre se en ny entré till Skåneleden och Grevie backar än ett avfallsupplag intill återvinningsstationen. Foto: Carina Nilsson

– Det kommer att bli mer trafik i området och det finns en stor risk att det inte sköts. Det är bara att se hur det ser ut kring återvinningsstationen ibland, folk dumpar all möjlig skit här. Jag ser också en risk för att det slängs en massa invasiva växter, eftersom det ska vara obemannat. I Ängelholm finns det folk på plats som håller koll på vad som lämnas in, säger Lotta Larsson.

– Självklart finns det också en risk att det kommer skadedjur och annat som kan påverka företagen. Det blåser oftast västlig vind, det betyder att eventuella lukter drar rakt in i samhället. Istället för ett avfallsupplag borde man gjort en fin entré till Skåneleden och Grevie backar, säger Ingrid Edgarsdotter.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Rustan Svensson (M) tycker att beslutet är positivt, sett i ljuset av att det inte finns en fullskalig återvinningsstation på Bjäre.

– Kan vi få till det här så har vi i alla fall kommit ett mikrosteg på vägen. Nämnden bedömer att allmänintresset väger tyngre än enskilda intressen i det här fallet, säger han.

De boende befarar att en etablering är första steget mot en fullskalig återvinningscentral på platsen?

– Det har jag inte hört någonting om. En fullskalig ÅVC är en stor investering som alla kommuner i NSR måste vara överens om innan det tas ett sådant beslut, säger Rustan Svensson.

Hur ser du på att överklagandeprocessen upprepas?

– Det är ett tecken på att folk är angelägna och bryr sig. Vi i nämnden måste följa lagen och vi ser inga hinder för en ny bygglovsansökan. Vi vill kunna erbjuda de här två funktionerna på Bjäre, säger Rustan Svensson.

Fem av ledamöterna i nämnden röstade för att bevilja bygglovet medan Christian Nilsson (C) och Christer Paulsson (BP) röstade emot förslaget och reserverade sig mot beslutet.