Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-03-24 KL. 11:16

Ny yrkesutbildning med stjärnglans

Ny yrkesutbildning med stjärnglans

Under många år har yrkeshögskolan i Båstad bedrivit kockutbildningar. Den gamla utbildningen fick ingen förlängning men en ny ännu bättre utbildning fick grönt ljus för genomförande till hösten. Välrenommerade personer och stjärnkockar stöttar satsningen och kommer vara del av utbildningen. En av dem är Titti Qvarnström.

– I femton har vi bedrivit kockutbildningar här på Akademi Båstads Yrkeshögskola. Sedan fick vi nej till att fortsätta den utbildningen vi hade. Jag ville då sätta samman en ännu bättre utbildning inom mat och gastronomi, berättar Anna-Karin Smedlund som är utbildningsledare för nya utbildningen Kitchen Manager.

Alla utbildningar skall ha en ledningsgrupp och där bör branschens företag finnas med och representera.
– En bra ledningsgrupp med folk som verkligen engagerar sig är viktigt. Har vi sedan med företag som kan erbjuda praktik och även vara del av kursens utbildningar blir det ännu bättre. Till denna utbildningen fick jag bland annat med Titti Qvarnström som varit väldigt drivande i utformningen. Hon kommer även att stå för en del utbildning i vissa kurser, berättar Anna-Karin.

Titti Qvarnström har lång och gedigen bakgrund som en av Sveriges bästa kockar. Fram till sommaren 2017 drev Titti tillsammans med entreprenören Igi Vidal restaurangen Bloom in the Park med en stjärna i Guide Michelin. När de fick stjärnan 2015 blev hon första kvinnan i Sverige som fått en stjärna i den berömda guiden.
– Jag och Akademi Båstad har haft ett nära samarbete under många år, och jag har engagerat mig för att det finns en så stor kompetensbrist i den svenska restaurangbranschen. Eftersom jag själv är kock är det här jag får börja för att försöka förändra. Det behövs fler högre utbildningar, de elever som släpps ut som gymnasiekockar kan för lite om hantverket, berättade Titti Qvarnström för Besöksliv tidigare i mars.Titti Qvarnström har varit med och utformat utbildningen

Det finns ett antal stora namn från branschen som ställer sig bakom utbildningen. Bland annat Paul Svensson som driver restaurangen på Fotografiska.
– Paul kommer att gästspela på kurser sen kommer en av delägarna i stjärnrestaurangen Bhoga i Göteborg att vara delaktig bland annat i kursen Grönsaker och örter, säger Anna-Karin.

Eleverna kommer efter utbildningen inte bara fått teoretiska kunskaper utan även ha erfarenhet av att vara i kök på riktigt då praktik är en viktig del av utbildningen. Totalt är det åtta veckor praktik som eleverna ska ha.
– En av de bästa sakerna med denna branschen är att de är så positiva till praktikanter. Kökschefer och kockar gillar att lära ut vad de kan och branschen behöver fler folk så då ser de en möjlighet att bidraga och få tillbaka kompetens, förklarar Anna-Karin.

Matscenen ser inte ut nu som för femton år sedan. Detta behöver utbildningarna efterspegla.
– Väldigt många är intresserade av matlagning nu på ett sätt som kanske tv-programmen bidragit till men där blir även en del rädda för att jobba med det professionellt. Det skriks och gormas i vissa program, säger Anna-Karin och skrattar. Men nu är det en ny typ att människor som vill in i branschen och det är såna som kanske har akademisk bakgrund och som älskar att laga mat men som också är intresserade av råvaror, hållbarhet, mathantverket, surdegsbakning, fermentering med mera.

Utbildningen består av ett antal obligatoriska kurser och sedan ett antal frivilliga valbara kurser.
– Till alla kurser kommer det vara folk som verkligen kan sitt område som håller i dem. Vi fick kursen godkänd så sent som i januari så vissa justeringar kommer att göras.

På andra yrkeshögskolor finns det köksmästarutbildningar men kursen Kitchen Manager är tänkt att gå mycket längre inom den moderna kökets krav och ge möjligheter till eleverna att kunna komma vidare inom olika delar av branschen.
– Detta är en unik utbildning där vi utbildar bredare än tidigare. Det finns till exempel kurser om vilka regler och avtal som gäller i branschen och hur man blir bra ledare, förklarar Anna-Karin.

Utbildningen har precis blivit klar och ansökningarna börjar komma in. Totalt 30 platser kommer det finnas till hösten då kursen börjar.

TEXT: PETER JAKOBSSON
FOTO: PETER JAKOBSSON & CAROLINE SÖDERGREN