BJÄRE 2023-11-27 KL. 11:51

Nya texter och bilder i årets upplaga

Av Peter Jakobsson

Det är trettioandra årgången av Föreningen Gamla Båstads årliga almanacka som nu är klar. Varje månadsuppslag är som vanligt åtföljda av en bit historia i form av bilder och förklarande text.

Nya texter och bilder i årets upplaga
Gamla Båstads almanacka för 2024 är nu släppt och Gert-Håkan är nöjd med resultatet. Foto: Peter Jakobsson

I år pryds omslaget på almanackan av Lejongapstrappan som under 2023 invigdes efter att återfått sin forna glans. Genom året är sedan månaderna i almanackan kompletterade med intressanta berättelser om Sigrid Graff, Niklasagården, Guldsmedsgården, konstnärer på Agardhsgatan, blomstertåg i Båstad, Stensån, Kanonkulan på kyrktornet, stensättning på gator, Villa Arla och kalkbrottet som blev Öresjön.

Bakom almanackan står Gamla Båstad som skapat en trevlig tradition med att ge ut kalendern.

– Nu har vi gjort det igen, säger Gert-Håkan Eriksson från föreningen.

Almanackorna har unikt innehåll varje år och så även denna gång.

– Vi har fått en del helt nya gamla bilder som vi har i almanackan. Till de har vi nyskrivna texter. Det är tidigare opublicerade bilder på bland annat Sigrid Graff och från Stensån, förklarar Gert-Håkan.

Almanackan innehåller flera tidigare opublicerade bilder från förr som Gert-Håkan och de andra i Gamla Båstad har satt texter till. Foto: Peter Jakobsson

Månad mars kompletteras med bilder och text om Jubileum.

– Gamla Båstad firar 40 årsjubileum 2024. Det ska firas men vi får återkomma med detaljer. Det blir den 24 mars och det är redan markerat i almanackan där det också finns lite bakgrundstext om föreningen, berättar Gert-Håkan.

Almanackan har i år tryckts i 500 exemplar. Tidigare har de tryckt 400 och sen ökade de till 450 men nu finns det 500 stycken.

– De brukar gå åt och vi vill att alla som vill ha en ska få möjligheten. Skulle det ta slut i år igen så kanske vi får trycka ännu fler nästa år, säger Gert-Håkan.

Det gäller med andra ord att passa på om man vill vara säker på att få tag på ett ex. Almanackan säljs på Gamla Båstads julmarknad som är samtidigt som julskyltningen i Båstad den 2 december. Man kan också beställa genom att swicha 100 kr till föreningen så kör de ut och levererar almanackan inom Båstads kommun.

Gamla Båstads almanacka för 2024 är nu släppt. Foto: Peter Jakobsson