Klik venligst
BJÄRE 2024-06-24 KL. 10:36

Nyrenoverad poolanläggning säkrar simskolan

Av Peter Jakobsson

Under våren har poolanläggningen som drivs av Ängelsbäck-Segelstorps badförening genomgått en omfattande renovering. Med generösa bidrag kan nu årets simskola bedrivas på anläggningen. Solcellerna har också bidragit till miljömedvetenheten.

Nyrenoverad poolanläggning säkrar simskolan
Per Broman från Sparbanken Syd, Cecilia Ekstrand från Stiftelsen Gripen och Lars Göran Karlsson som är ordförande i Ängelsbäck-Segelstorps badförening. Foto: Peter Jakobsson

Det var en omfattande renovering som behövde göras med poolen som används för bland annat simskola sedan lång tid tillbaka.

– Det läckte och reningen fungerade inte som det skulle så en renovering behövdes. Vi funderade på om vi kunde bygga om eller behövde bygga nytt. Det slutade i att vi har en ny liner och har murat igen alla skvalpskott och satt in nya inblås och utsug så vi fått reningen till att fungera. På så sätt blev hela poolen uppfräschad, förklarar Lars Göran Karlsson som är ordförande i Ängelsbäck-Segelstorps badförening.

Runt en miljon har det kostat och med bidrag från bland annat Stiftelsen Gripen och från Sparbanken Syd har det varit möjligt att genomföra.

– Vi sökte pengar från Stiftelsen Gripen och fick en bra summa där, sen frågade vi även Sparbanken Syd och fick även en slant där. Sen har Bjäre Kraft också sponsrat i samband med installationerna av solceller, berättar Lars Göran och tillägger:

– Vi hade en bra kassa själva men med hjälp av bidragen och sponsringen så har vi kunnat göra detta och även ha kvar pengar för driften framöver.

Poolen och området runt är helt nyrenoverat med hjälp av bidrag från stifteler. Foto: Peter Jakobsson

Hela poolområdet är praktiskt taget nyrenoverat. Det är uppgrävt, omgjort och ny markbeläggning runt hela. Pooltäcket var nytt för två år sedan så det har de kunnat har kvar som det var. Den nya linern ska hålla länge hoppas de.

– Nu har vi en bra pool som bör fungera i 30 år med sedvanligt underhåll, säger Lars Göran.

Poolen är tempererad till 24 grader och den uppvärmningen drar energi. Nu har solceller installerats som bland annat ska driva värmepumpen.

– Vi behöver elen på sommaren när den också går att producera så vi hoppas kunna spara en del med solcellerna, säger Ingemar Jönsson, kassör i badföreningen.

Cecilia Ekstrand från Stiftelsen Gripen känner på det temererade vattnet. Badföreningens ordförande Lars Göran med solglasögonen beskådar nya poolen stolt. Foto: Peter Jakobsson

Bjäre Kraft har installerat solcellerna på taket och sponsrat badanläggningen med kunskap för att simskolan ska kunna fortsätta verka.

– Vi fick frågan om det gick att installera solceller vars el går att använda direkt på anläggningen och det fungerar bra, säger Linda Ericsson från Bjäre Kraft.

– Vi vill gärna hjälpa till där våra medlemmar och kunder är. Att sponsra för simkunnighet är viktigt tycker vi, säger Stefan Persson från Bjäre Kraft.

Stefan Persson och Linda Ericsson från Bjäre Kraft. Foto: Peter Jakobsson

Stiftelsen Gripen och Sparbanken Syd har gått in med pengar för att möjliggöra renoveringen.

– Vi har gått in med 175 000 kronor som både är bidrag till solcellerna och renoveringen av poolen. Vi bor kustnära och tycker det är viktigt med simskolan för barn och ungdomar. Sen är det bra för miljön med solceller, säger Cecilia Ekstrand från Stiftelsen Gripen.

Sparbanken Syd har gått in med 50 000 kronor i projektet.

– Vi har en stiftelse, likt Gripen, som verkar i hela Skåne och nu riktar vi oss lite extra mot nordvästra Skåne. Vi är gärna med i projekt där vi kan göra skillnad i samhället, gärna där det finns social hållbarhet och där människor möts och det är ungdomsverksamhet, säger Per Broman från Sparbanken Syd.

Nu är anläggningen redo för årets simskola som drar i gång efter midsommar.

– Det är jättekul att vi gjort denna renovering och vi har fått väldigt bra respons på hur det blivit. Poolen har också blivit lite djupare vilket är bra, säger Vera Paulsson som är ansvarig simlärare sedan 7 år på simskolan.

Vera Paulsson är simlärare på simskolan sedan 7 år. Foto: Stefan Persson

I renoveringen höjdes kanterna så nu har poolen ett djup på från 90 cm till 135 cm.

Simskolan har funnits i Segelstorpsstrand sedan 1950-talet. Det brukar vara nästan 200 elever varje sommar.

– Vi har nu 167 barn anmälda och kan ta emot några fler, avslutar Vera.