BJÄRE 2022-04-28 KL. 08:15

Nytt offentligt konstverk vid banvallen signerat Kraitz

Av Peter Jakobsson

Längs banvallen vid Nötte backar har ett nytt konstverk kommit till sin rätta plats. Det är konstverket Dimension signerad av Cecilia Kraitz som är det första konstverket utmed banvallen i projektet Kultur i natur.

Nytt offentligt konstverk vid banvallen signerat Kraitz
Cecilia Kraitz har signerat konstverket "Dimension" som finns vid gamla banvallen i höjd med Nötte Backar. Foto: Peter Jakobsson

Många intresserade och nyfikna hade samlats för att se vad som dolde sig under det röda skynket. Att det var ett konstverk av Cecilia Kraitz visste nog de flesta men hur ser det ut?
När Cecilia Kraitz och Helen Steinlein drog av skynket visade sig ett konstverk format som ett stort förstoringsglas skapat av plåt och keramik.

Konstverket som finns vid gång- och cykelleden på gamla banvallen i höjd med Nötte backar är det första i projektet Kultur i natur som startade förra året.
– Det startades på grund av pandemin som ett sätt att kunna ta del av kultur ute när man inte fick vara inne, förklarar Helen Steinlein kulturchef på Båstads kommun.

Kultur ska möta natur med stor respekt. Konstverket som avtäcktes är det första i raden av konstverk längs banvallen.
– Jag är glad och stolt över att fortsätta projektet Kultur i natur på ett respektfullt sätt. Banvallen är platsen och visionen är att det ska blir fler offentliga konstverk under åren som kommer, säger Helen Steinlein.

Cecilia Kratiz har sin verkstad vid Norrviken där hon jobbar med keramik och mest med tekniken raku.
– Det känns jätteroligt att jag fick detta uppdrag. På denna skulptur är keramiken elugnsbränd för att kunna tåla att stå ute året runt. På stengodsplattorna tycker jag att jag fick till en bra blå färg.

Det är första gången Cecilia gör ett konstverk som ska stå utomhus.
– Jag fick verkligen tänka till på vad som skulle fungera att göra.

Konstverket är döpt till ”Dimension”.
– Dimension är ju höjd, mått, djup och omfång och sånt. Men när jag tänker på hur jag jobbar så är det mer abstrakt. För mig är fantasi något av det viktigaste som finns. Fantasi ger nya dimensioner. Genom detta konstverk kan man blicka in och blicka ut. Kanske se en annan värld? Den kan vara som ett stort förstoringsglas, säger Cecilia.


Konstverket "Dimension" finns vid gång- och cykelleden på gamla banvallen. En utmäkt plats att ta en paus på sin tur. Foto: Peter Jakobsson


Bredvid konstverket finns en stor natursten, noga utvald i storlek och form.
– Där kan man sätta sig för att beskåda konstverket men man kan också föreställa sig att stenen passar in i konstverkets hålrum.

Konstverket är skapat av cortenplåt och keramik. Men Cecilia är expert på keramik och inte plåt så det krävdes samarbete.
– Jag hade en idé med en form och funderade hur jag skulle kunna förverkliga det. Pratade med min man och sen med Jimmy på Montageservice som har hjälpt mig med allt som är i cortenplåt, säger Cecilia.


Konstverket är gjort av cortenplåt som har rostat och keramikplattor i vacker blå nyans. Foto: Peter Jakobsson


Detta är första offentliga konstverket längs banvallen men det finns sedan tidigare skyltar med QR-koder som leder till mer information om konstnärer på Bjäre.
– Vi håller på med att göra nya fina skyltar med mer information om lokala konstnärer. Det blir lite som en konstrunda på banvallen, förklarar Helene Steinlein.

Peter Jakobsson