Av Peter Jakobsson
Båstads kommun inledde under våren ett projekt som de kallar för Inkludörkraft. Målet är att få utrikesfödda och nyanlända flyktingar att komma ut på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsgivare får en chans att hitta arbetskraft. NP Nilsson har goda erfarenheter av detta och hoppas fler privata arbetsgivare vill ställa upp.
Arbetslösheten bland utrikesfödda är mycket större än bland inrikesfödda. Bristande kunskaper i språket och hur det fungerar på arbetsmarknaden är ofta ett stort hinder. Under våren kickade Båstads kommun igång projektet Inkludörkraft som jobbar med detta.
– Det är en mycket högre arbetslöshet i gruppen utrikesfödda och en av nycklarna för dem att komma in på arbetsmarknaden är språket. Att läsa SFI är en sak men det behövs ofta något mer, säger Mark Harmark-Peters som är integrationscoach på Båstads kommun.
Projektet är delvis finansierat av Stiftelsen Gripen och har som syfte att både hjälpa nyanländas etablering på arbetsmarknaden samt att hjälpa arbetsgivare att hitta rätt kompetens. Projektet ska pågå i tre år fram till hösten 2026.
– Vi samverkar nära med SFI kring dessa personer så de kan få komma ut på arbetsplatser och träna språket. Sen har vi en språk-app där de kan träna yrkessvenska inom den bransch man vill jobba. Det finns mycket fackspråk inom alla yrken, konstaterar Mark.
Dessa personer har oftast ersättningar via Försäkringskassan men de kostar även kommunen i form av försörjningsstöd.
– Målet är ju att få dem självförsörjande och det är precis vad de själva också vill, säger Mark.
Det är nu runt 50–60 personer bosatta i kommunen som skulle kunna dra nytta av projektet.
– Det har kommit en del ukrainare som vi nu också jobbar med, tidigare har det varit mest kvotflyktingar. Vi hoppas nu att ukrainarna kan vara kvar och komma ut i arbete, så länge de vill vara kvar.
En utmaning är att hitta arbetsgivare som vill ta emot personerna. Mona Henrysson, personalchef på NP Nilsson, kom i kontakt med projektet genom kommunens jobbmässa i början av året.
– Jag kände att det nog skulle fungera hos oss och vi vill gärna hjälpa till att stötta samhället, säger Mona.
På NP Nilsson finns det väldigt många olika sysslor och arbetsuppgifter.
– En som inte kan språket kan ju inte stå i butik men här i Förslöv har vi stora lagret där det finns massor att göra, menar Mona.
En person har via projektet fått möjligheten att vara på NP Nilsson. Personen vill inte själv vara med i intervjun men han är från Etiopien och kom som kvotflykting.
– Han hjälper till här på lagret med det han kan, han får ju inte köra truck då han saknar truckkort men han hjälper till med att städa och hålla ordning och reda samtidigt som han lär sig hur en arbetsplats i Sverige fungerar. Han lär sig otroligt mycket och är alltid glad och trevlig, berättar Mona.
Mona Henrysson visar på en pall som blivit liggade efter en lastning. "Den här hade han snabbt tagit hand om ifall han varit här idag". Foto: Peter Jakobsson
På NP Nilsson jobbar de mycket med hållbarhet på många plan.
– Den sociala delen är även det en del av hållbarhetsarbetet. Jag tycker det är viktigt att vi som företag hjälper till i samhället med det vi kan. Människor behöver få chansen att komma ut i arbetslivet och känna sig behövda. Folk som inte mår bra och inte är i arbete drabbar hela samhället i det långa loppet, säger Mona.
Skulle du rekommendera andra företag att ta emot personer så som ni gjort?
– Ja, absolut! Det känns meningsfullt för oss på företaget att kunna hjälpa en person på detta sätt, säger Mona.
Nu eftersöks fler privata arbetsgivare som kan tänka sig att ta emot nyanlända för att ge dem en meningsfull sysselsättning där de också tränar sin svenska.
– Många vill ju inget hellre än att komma ut och jobba. De har ofta en stor nyfikenhet och vilja. De vill inte vara någon till last utan bidra till samhället, säger Mark.
Inom projektet försöker kommunen hjälpa så många som möjligt.
– Vi hoppas få ut cirka 15-20 personer på praktik och annat som ska leda till att de blir självförsörjande antingen genom jobb eller studier.
Arbetsgivare som känner att de kan hjälpa till eller som vill veta mer om projektet kan kontakta Mark Harmark-Peters på Båstads kommun.