BJÄRE 2022-04-27 KL. 06:00

Nytt stödpaket ger andrum för bönderna

Av Carina Nilsson

Centern och socialdemokraterna har kommit överens om ett nytt stort stödpaket till lantbruket.

– Det är jättebra, stödet behövs och förhoppningsvis blir det även positivt för konsumenterna, säger Anne-Marie Wemmert som är ordförande i LRF:s kommungrupp i Båstad.

Nytt stödpaket ger andrum för bönderna
LRF:s ordförande Palle Borgström. Foto: Pressbild

Landets lantbrukare har sedan i höstas brottats med rekordstora prishöjningar på flera insatsvaror så som foder, gödsel, diesel och el.
Tio dagar innan Ukrainakriget bröt ut fick lantbruket en miljard i stöd. Då beräknades de ökade kostnaderna för svenskt lantbruk till fem miljarder på årsbasis. En summa som nu har ökat till nio miljarder.

Oron för framtiden har varit stor i bondeleden säger Palle Borgström som är ordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i ett pressmeddelande.

– Situationen för lantbruket är extremt pressad och det utgör ett hot mot den svenska livsmedelstryggheten på sikt. Det är viktigt att bära med sig de långa ledtiderna för jordbruket. Det vi gör och inte gör nu kommer att påverka tillgången till svensk mat nästa år, säger han och fortsätter:

– Höjer man blicken har Sverige även ett globalt ansvar att producera så mycket mat som vi kan.


Anne-Marie Wemmert är ordförande i LRF:s kommungrupp i Båstad. Foto: Carina Nilsson


Oron för framtiden har varit stor också bland Bjärebönderna säger Anne-Marie Wemmert.

– De allra flesta häromkring valde att satsa som vanligt i våras, men självklart har oron för framtiden varit stor. Det här stödpaketet är jättebra och det behövs verkligen. Samtidigt löser det bara problemen tillfälligt, vi vet inte om och när priserna på insatsvarorna går ner, säger hon.

Stödpaketet som centern och socialdemokraterna har beslutat om är på två miljarder kronor. Största delen går till lantbrukare som har djur men också till återbetalning av dieselskatt.

– Stödpaketet kommer att vara till hjälp för lantbrukarna och förhoppningsvis innebär det också att matpriserna inte behöver höjas så mycket i affärerna. I slutändan påverkar allting i lantbruket konsumenterna många matvaror har redan gått upp rejält i pris och det drabbar många hushåll, säger Anne- Marie Wemmert.


LRF:s ordförande Palle Borgström. Foto: Pressbild


Anne-Marie tycker också det är viktigt att se till att Sverige som land kan producera mat.

– Med den osäkerhet som finns i omvärlden just nu, så är det viktigt att Sverige tänker på att säkra den egna matförsörjningen. Jag hörde senast att Indonesien inte längre ska exportera palmolja som ett led i att säkra sin egen matförsörjning och jag tror att fler länder kommer att göra likadant. Då måste också Sverige se till att vi själva kan klara vår försörjning av mat.