Klik venligst
BJÄRE 2024-04-17 KL. 05:59

Odlingsprojekt kan ge pris till förening

Av Carina Nilsson

Bjäre härads hembygdsförening är en av sju föreningar som är nominerade till utmärkelsen Årets hembygdsförening, ett pris som varje år delas ut av Sveriges hembygdsförbund.

Odlingsprojekt kan ge pris till förening
Ingrid Thuresson och Kenneth Lennartsson från styrelsen i Bjäre härads hembygdsförening, när föreningen bytte tak förra året. Foto: Arkiv

Vinnaren kommer att motta priset vid riksförbundets stämma i Gävle 11 maj. Förutom äran och den positiva uppmärksamheten får vinnaren diplom och 10 000 kronor.

– Det känns fantastiskt att vi blev nominerade. Vi har satsat på att odla och knyta an mycket av vår verksamhet till den odlingsbygd som Bjäre är och har varit. Vi har också ett otroligt fint samarbete och mycket hjälp av skolorna. Både de som kommer och besöker oss, men också från trädgårdsutbildningen på Akademi Båstad som hjälper oss jättemycket, säger Ingrid Thuresson som är ordförande i Bjäre härads hembygdsförening.

De övriga nominerade är Grangärde hembygdsförening (Dalarna), Blidö Sockens Hembygdsförening (Stockholms län), Villberga hembygdsförening (Uppland), Åsle Mularp & Tiarps hembygdsförening (Västergötland), Riddarhyttans Hembygds- och Intresseförening (Västmanland) och Kumla Sannahed hembygdsförening (Örebro Län).

– Jag har ingen koll på våra konkurrenter men vi är den enda föreningen från södra Sverige som är nominerade. De tycker väl att vi är duktiga och vi hoppas såklart på att vi ska bli den vinnande föreningen. Skåne är ju alltid Skåne, säger Ingrid Thuresson som också passar på att tillägga att föreningen gärna vill få in fler som är intresserade av styrelsearbetet.