Klik venligst
BJÄRE 2023-03-18 KL. 09:00

Ola Sarri är debutant på konstrundan

Av Peter Jakobsson

Ola Sarri är utbildad psykolog men är verksam som konstnär på heltid sedan många år. Flytten till Bjäre har fått Ola att hitta en plats på jorden som han vill bo på resten av sitt liv. Till påsk gör konstnären debut i konstrundan och öppnar upp sin ateljé i Axelstorp för besökare.

Ola Sarri är debutant på konstrundan
Ola Sarri målar näastan uteslutande människor i olja. Under konstrundan 7-16 april visar han upp sin konst hemma i ateljén. Foto: Peter Jakobsson

Ola Sarri har jobbat som heltidskonstnär i fem år. Innan dess jobbade Ola halvtid som psykolog vilket han är utbildad till.
– Målandet och konsten tog över till slut. Jag hade så mycket med konsten, det var beställningar och annat så jag han inte med något annat än konsten, förklarar Ola.

Det var inte bestämt att det skulle bli kost på heltid från och med då men så har det blivit.
– Det har fungerat så jag har kört på, säger Ola.

Vad gäller konsten så är Ola självlärd.
– Jag har haft konstintresset länge, varit på otaliga utställningar i Sverige och utomlands, läst väldigt mycket konstlitteratur.

Under tiden Ola pluggade till psykolog i Lund sökte han dock till en konstutbildning.
– Jag kom in på den utbildningen men bestämde mig för att slutföra psykologutbildningen och sedan hade jag slut på möjligheterna till att få studielån. Så det blev inget med den utbildningen men jag målade vidare på egen hand, säger Ola.

Ola målar nästan uteslutande människor i olja.
– Det har alltid varit det jag varit intresserad av. Jag tänker lite att det har med psykologin att göra, kopplingen till människor som jag avspeglar i konsten. Det har alltid varit målningar med människor som jag dragits till. Mästarna som Rembrandt har jag alltid uppskattat.

De flesta människorna på tavlorna finns på riktigt.
– Jag målar oftast människor som jag känner eller som är inhyrda modeller. Är det något jag målar fritt ur huvudet så blir det mindre målningar, inte de stora detaljerade målningarna.

Då de flesta inte riktigt har tid att sitta modell under hela målandeprocessen så fotar Ola sina modeller för att utgå från.
– En stor tavla kan ta 40 timmar att slutföra, säger Ola.

Ola har flyttat runt en del i sitt liv. Han är född i Kiruna men bodde under uppväxten i Östergötland. En tid bodde han i Värmland och flera år i Lund under studietiden. Det var under studietiden han träffade sin fru som är skånska. Att de skulle slå sig ner på Bjäre var ett aktivt val.
– Skåne ser jag som hemma. Att vi hamnade på Bjäre beror på att vi valde mellan Österlen och Bjäre och föll för det aktiva konst- och kulturintresse som finns på Bjäre.

I den stora ateljén, som kom med huset på Bjäre, kan Ola låta konsten blomma ut.
– Jag kan måla större motiv och känner mig friare här än vad jag gjort tidigare. Jag tycker att jag målar bättre sedan vi flyttade till Bjäre. Det mesta känns rätt nu helt enkelt, säger Ola.

Nu finns inga planer på att packa flyttlasset igen.
– Vi har sagt att nu ska vi inte flytta igen. Jag ser mig själv bo här när jag är gammal, säger Ola.

Till påsk kommer Ola vara med på Konstrundan för första gången.
– Jag är debutant och det känns hedrande att få vara med på konstrundan. Man granskas en hel del innan man blir godkänd. Och det är ju det som gör att konstnärerna som är med håller en hög klass, förklarar Ola.

Nu ska ateljén göras i ordning så besökarna får en bra upplevelse.
– Ska göra vikväggar och annat, det är en hel del som ska fixas. Men mycket hoppas jag kunna återanvända under konstrundor framöver.


Några av Olas alster. Nu håller Ola på med att välja ut vad som ska visas under Konstrundan i påsk. Foto: Peter Jakobsson


Vad kommer du välja ut att visa upp under konstrundan?
– Det är svårt att välja men jag ska försöka få en bra mix av mindre, medelstora och stora tavlor. När jag haft utställningar förr så har jag ofta visat de stora tavlorna men nu tänker jag även ta med de mindre. Men det blir inget speciellt tema på konsten, förutom att det är människor jag målar.

Konstrundan blir ett bra tillfälle för Ola att prata konst och träffa folk.
– Det är en ynnest att ha möjligheten att leva på sin konst. Det är dock ett ganska ensamt yrke så det ska bli kul att träffa folk under konstrundan. Att som konstnär få berätta om konsten är väldigt kul. Jag ser fram mot konstrundan mycket.

En sak som nog många tänker när de hör Olas namn är att det finns en välkänd skådespelare med nästan samma namn. Så vi kan inte låta bli att fråga: Är du släkt med Olle Sarri?
– Alla som heter Sarri i Sverige är från samma same-släkt men den har ganska många förgreningar. Jag är släkt med skådespelaren Olle Sarri men vi känner inte varandra, förklarar Ola Sarri avslutningsvis.

Konstrundan i Nordvästra Skåne pågår från 7 till 16 april.
Olas ateljé finns i Axelstorp och har nummer 144 på Konstrundans karta.